Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Έχουν καθρέφτες σπίτι τους;...

Πολλά και διάφορα λέχθηκαν από τηλεοράσεως για τους Κύπριους διαιτητές, στην Ελλάδα. Εκείνο το οποίο μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν μια και μόνο λέξη, που άκουσα από ελληνικό κανάλι (Supersport 1) την περασμένη Δευτέρα. Είχε το κανάλι της NOVA τον τακτικό του αναλυτή διαιτησίας, μαζί με τον Γιάννη Καραλή. Ανέλυαν τις επίμαχες φάσεις των αγώνων της Σούπερ Λίγκα. Μίλησαν για 2-3 παιχνίδια και έφτασε η ώρα των αγώνων τους οποίους διαιτήτευσαν οι Πανίκος Κκαϊλής και Κωστάκης Καπιτανής.

Για τον μεν πρώτο, στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος, είχαν να πουν ότι σωστά έδωσε το πέναλτι στον ΠΑΟΚ, τον εξέθεσαν μια δυο φορές οι βοηθοί, αλλά δεν είδε άλλο ένα πέναλτι και ένα εκτός φάσης κτύπημα, στο οποίο πιστώθηκε ότι έβλεπε τον βοηθό για οφσάιντ. Πήρε 7,6, το οποίο για την Ελλάδα θεωρείται ικανοποιητικό, καθώς η κλίμακα βαθμολογίας διαφέρει από τη δική μας.
Ο Κωστάκης Καπιτανής κατακρίθηκε διότι έπαιξε το παιχνίδι σε βαρύ αγωνιστικό χώρο και διακινδύνευσε, κατά τον "ειδικό" την ασφάλεια των παιχτών. Μετά, θεώρησε τραβηγμένη την απευθείας κόκκινη στον παίκτη της Βέροιας για σκληρό φάουλ. Στη συνέχεια, για ένα παρόμοιο φάουλ ο αναλυτής είπε ότι όφειλε να αποβάλει τον παίκτη, αφού έτσι έπραξε σε παρόμοια φάση πιο νωρίς.
Όταν ολοκλήρωσε και το δεύτερο παιχνίδι, ο παρουσιαστής ρώτησε τον αναλυτή τι γίνεται με τις βαθμολογίες των Κυπρίων διαιτητών. Εδώ άρχισε να χαλάει το πράγμα. Η απάντηση ήταν ότι πάνε στην ομοσπονδία στην Κύπρο. ο Καραλής ρώτησε "λαμβάνονται υπόψιν;". Και έλαβε την απάντηση: "Υποτίθεται...".
Εδώ έκλεισα την τηλεόραση. "Υποτίθεται". Μια λέξη, ειπωμένη με τόση ειρωνεία και υποτίμηση. Το να γίνεται κριτική είναι ένα ζήτημα. Αλλά το να υπονοείς ότι οι θεσμοί και τα όργανα μιας άλλης ομοσπονδίας "υποτίθεται" ότι λειτουργούν, είναι άλλο. Κανένα δικαίωμα δεν δόθηκε για να αμφισβητηθεί η λειτουργία των οργάνων της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, σε γραφειοκρατική βάση, προς τον εν λόγω κύριο. Επίσης κανένα δικαίωμα δεν είχε να θεωρήσει τους δικούς μας διαιτητές κατώτερους των περιστάσεων.

Παρακολουθούμε ελληνικό ποδόσφαιρο για χρόνια. Είδαμε τα αίσχιστα να συμβαίνουν από πλευράς διαιτησίας. Κανένας όμως δεν βγήκε, στην Κύπρο από τηλεοράσεως να πει ότι η ΚΕΔ, η ΕΠΟ, η Λίγκα, ή οποιοσδήποτε είναι άσχετος ή "υποτίθεται" ότι λειτουργεί. Δεν φτάνει που θεώρησαν ότι είναι λάθος που δέχτηκαν να διαιτητεύσουν Κύπριοι (βλ. δηλώσεις προέδρου Σούπερ Λίγκα) το... σούπερ ελληνικό πρωτάθλημα, δεν φτάνει που ουσιαστικά ξεφορτώθηκαν τους διαιτητές που στείλαμε βάζοντας τους στα παιχνίδια με το λιγότερο ενδιαφέρον, έρχονται μετά να αμφισβητούν τη λειτουργία των ποδοσφαιρικών οργάνων και σωμάτων.

Τουλάχιστο, στην Κύπρο, αν μια υπόθεση για ένα αγώνα πάει σε δικαστική επίλυση, οι κανονισμοί και οι πρόνοιες της UEFA ισχύουν πάραυτα και δεν τρέχουμε 4-5 μήνες να βρούμε ποιος θα πάρει τους βαθμούς. Σκεφτείτε τη συμπεριφορά μας έναντι των Ελλαδιτών διαιτητών και συγκρίνετε. Και οι μεγαλοδημοσιογράφοι, συντονισμένοι πάντα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παίζουν τον ίδιο σκοπό, με ειρωνικά σχόλια και παρατηρήσεις στις στήλες τους.
Ξέρουμε ότι το κυπριακό πρωτάθλημα χαίρει λιγότερης εκτίμησης από το -για παράδειγμα- βελγικό πρωτάθλημα, στην Ελλάδα. Όχι πως έχει πιο ψηλό επίπεδο το κυπριακό, αλλά χάριν ιστορικών δεσμών θα περίμενε κανένας σε κάποια γωνία των αθλητικών εκπομπών να υπάρχει και καμιά αναφορά στην Κύπρο. Τόσοι Έλληνες αγωνίζονται εδώ, στο κάτω κάτω...

Υ.Γ. Μήπως θα έπρεπε να μπούμε στη θέση εκείνου που πριν τρία χρόνια κόντεψε να χάσει το πρωτάθλημα για μια κροτίδα που μάλλον έπεσε 2-3 μέτρα μακριά, πριν τον καταδικάσουμε για έλλειψη σεβασμού; Ειδικά αν αληθεύουν τα περί χειρονομιών του τερματοφύλακα προς τον προπονητή του αντιπάλου...

ΑΝΤΡΕΑΣ Τ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
papayiannis.a@politis-news.com

Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2008 στην ιστοσελιδα "politis-sports.com"
"Στήλη: "Βλέπω, ακούω, κρίνω"

Η μπαρούφα του Βαρούχα

Πραγματικά μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι έγινε τόσος ντόρος με τις προσβλητικές τοποθετήσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Αθήνας, Παναγιώτη Βαρούχα, κατά του διεθνούς Κύπριου ρεφ, Πανίκου Κκαΐλη.

«Είναι πιο αργός και από Επιτάφιο» είπε για τον Κκαΐλη. Εντάξει, μπορεί να ακούγεται ως βαριά κουβέντα αυτή, αλλά τι… βάρος έχει από τη στιγμή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Προσωπικά είχα την ευκαιρία να δω την επίμαχη φάση (πέναλτι) του αγώνα ΠΑΟΚ – Ατρόμητος, που διηύθυνε ο δικός μας, αλλά και να μιλήσω με ανθρώπους οι οποίοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Ε, λοιπόν, όχι μόνο διαπίστωσα πως ο Κκαΐλης ήταν πολύ σωστός, ενώ όσοι ήταν σε θέση να σχηματίσουν εικόνα για τη γενική του παρουσία, μου είπαν ότι ήταν άψογος.

Συνεπώς, για να μίλησε με αυτό τον τρόπο ο Βαρούχας, σημαίνει ότι κάτι άλλο «παίζει». Ή, αν δεν κρύβεται κάποια σκοπιμότητα πίσω από το άστοχο σχόλιό του, τότε από κάποιο σύνδρομο («κόμπλεξ») ταλαιπωρείται.

Άσε που τον άφησε εκτεθειμένο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) της Ελλάδας, Γιώργος Ψυχομάνης, με δηλώσεις του...

Διατυπώνω, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την αρχική μου θέση: Επειδή δηλαδή του κάπνισε του Βαρούχα, να πει μια μεγάλη μπαρούφα, πρέπει να του δώσουμε σημασία κιόλας;

Φάνης Μακρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2008 στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"
Στήλη: "Ο Παρατηρητής"