Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Φουλ σοβαρότητα η Ντεν Χαγκ




Η Ντεν Χαγκ, πιθανή αντίπαλος της Ομόνοιας στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, μπορεί να μην αποτελεί ισχυρή ομάδα και το «τριφύλλι» να έχει καλές πιθανότητες για πρόκρισης, όμως το γεγονός ότι προέρχεται από μια ανώτερη ποδοσφαιρικά σχολή, αντικατοπτρίζεται σε αρκετούς τομείς.

Η διοίκηση της Ντεν Χαγκ, παρά το γεγονός ότι πήραν μια εκτός έδρας νίκη (3-2) απέναντι σε μια σαφώς πιο αδύναμη ομάδα όπως είναι η Τάουρας Λιθουανίας στον β’ προκριματικό (την ερχόμενη Πέμπτη το β’ παιχνίδι στην Ολλανδία), εντούτοις κάνουν ξεκάθαρο πως πρώτα θα ολοκληρώσουν την πρόκριση και μετά θα ασχοληθούν με τα οργανωτικά του γ’ προκριματικού.

«Όταν βγάλουμε εκτός την Τάουρας, τότε θα ασχοληθούμε με τα εισιτήρια και το ταξίδι στην Κύπρο», διεμήνυσε η διοίκηση των Ολλανδών στους οπαδούς της ομάδας.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Εδώ ραντίζαμε τα κοντέινερ με νερό…


Τον τελευταίο χρόνο δύο ήταν οι σημαντικές παγκόσμιες τραγωδίες που έπληξαν μεγάλη μάζα ανθρώπων, ο σεισμός στην Αϊτή και ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Παρακολουθώντας τον τρόπο που αντέδρασαν στις δύο χώρες, αντιλαμβάνεται κανείς το ψυχικό σθένος και τις δυνατότητες του κάθε λαού.

Τη στιγμή που στην Ιαπωνία άρχισαν άμεσα να καθαρίζουν τις πληγείσες περιοχές και να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποτρέψουν την πυρηνική καταστροφή, στην Αϊτή –έξι μήνες μετά τον σεισμό του 2010– σε μια αποστολή τους, δημοσιογράφοι του CNN μετέδιδαν πως στις κτυπημένες περιοχές «είναι λες και μόλις χθες κτύπησε ο σεισμός».

Το ανθρώπινο και υλικό κόστος από την έκρηξη στο Ζύγι δεν συγκρίνεται ασφαλώς με τις δύο πιο πάνω καταστροφές, όμως το πλήγμα στην Κύπρο είναι τεράστιο. Δεκατρείς νεκροί και δισεκατομμύρια ευρώ σε ζημιές δεν είναι καθόλου αμελητέα για την πατρίδα μας, ενώ οι συνέπειες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, θα είναι σκληρές, τόσο στον τρόπο ζωής, όσο και στην τσέπη μας.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε η Κύπρος την τραγωδία και θυμίζει περισσότερο τους Αϊτινούς και σε καμία περίπτωση τους Ιάπωνες. Όπως έγραψα και μεσοβδόμαδα στο 24sports, η οργάνωσή μας αποδείχτηκε πως είναι της πλάκας. Μια βόλτα στα φώτα τροχαίας κεντρικών αρτηριών τη στιγμή που πέφτει χωρίς προειδοποίηση το ρεύμα ή η κρατική σιγή για το θέμα ακόμη και 72 ώρες μετά την καταστροφή, αρκεί για να διαπιστωθούν τα κενά στον τρόπο λειτουργίας στο νησί μας. Και αυτά μετά από μια έκρηξη στο Ζύγι. Δηλαδή αν κτυπήσει ισχυρός σεισμός ή κάτι χειρότερο, τι κάνουμε;

Μιλούσα πριν καιρό με ποδοσφαιριστή που έπαιξε στο Αρμενία-Κύπρος τον Οκτώβριο του 1994 και μου έλεγε πως του έκανε εντύπωση πως στο Γιερεβάν έκοβαν με πλάνο το ρεύμα στην πόλη ανά περιοχή, λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα για να ανάψουν οι προβολείς του σταδίου το βράδυ του αγώνα, χρειάστηκε να πέσει το ρεύμα σε όλη την πόλη. Στην Κύπρο, 17 χρόνια μετά, τους πήρε πάνω από 48 ώρες για να ανακοινώσουν το πρόγραμμα της περικοπής του ρεύματος, το οποίο δεν ήταν καν ορθό τις πρώτες μέρες –τουλάχιστον–.

Η ανοργανωσιά και η έλλειψη πλάνου των κρατικών υπηρεσιών αμέσως μετά την καταστροφή ήταν φοβερή, όμως δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε καθόλου. Εδώ ραντίζαμε τα μεταλλικά κοντέινερ με νερό για να μην εκραγούν και θα κολλήσουμε στην έλλειψη οργάνωσης;

Υ.Γ. Ήταν πραγματικά αναγκαίο, μετά την τραγωδία, να βγουν όλοι σχεδόν οι (άσχετοι για το θέμα) βουλευτές και λοιποί πολιτικοί και να κάνουν «παρέλαση» στα τηλεοπτικά στούντιο; Και μάλιστα να αναλωθούν σε άσκοπες κομματικές συγκρούσεις;

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Ακολουθήστε με στο twitter

Ο Πελαγίας στην Μπαρλέτα Κάλτσιο!


Αλλάζει ομάδα, όχι όμως και ποδοσφαιρικό επίπεδο ο Γιώργος Πελαγίας. Ο 26χρονος αριστερός μπακ, που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Ατλέτικο Ρόμα, την περασμένη εβδομάδα (14/07) μεταγράφηκε στην Μπαρλέτα Κάλτσιο που επίσης συμμετέχει στο πρωτάθλημα γ΄ κατηγορίας της Ιταλίας.

Την Κυριακή, Πελαγίας ταξίδεψε αεροπορικώς με την αποστολή της ομάδας στη Βερόνα και από εκεί οδικώς με προορισμό την πόλη Ρούμο της Βόρειας Ιταλίας, όπου θα διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας (άρχισε χθες).

Σημειώνεται πως ο 26χρονος ποδοσφαιριστής, πέρσι είχε 12 συμμετοχές και 1 γκολ με την Ατλέτικο Ρόμα, η οποία αγωνίστηκε στα πλέι οφς για την άνοδο στη Serie Β.

Χρίστος Αντωνίου

«Αποκλείεται να ήταν μόνο πυρίτιδα»

Το μέγεθος και το είδος των ζημιών παραπέμπει σε εκρηκτικά υψηλής ενέργειας

Από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη στο Μαρί σας είχαμε ενημερώσει για δυο πράγματα:
1) Το φορτίο δεν περιείχε μόνο πυρίτιδα.
2) Η έκρηξη προκάλεσε σεισμική δόνηση 3.0 ρίχτερ.

Αυτά τα δυο στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA την Κυριακή.

Τη Δευτέρα θα είναι στην Κύπρο ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Θεόδωρος Λιόλιος, προσκεκλημένος του Υπουργού Υγείας. «Αποκλείεται να ήταν μόνο πυρίτιδα. Όση πυρίτιδα κι αν υπήρχε δεν μπορούσε να προκαλέσει τέτοιο κρατήρα, τέτοιο οστικό κύμα και τέτοιες επιπτώσεις στα θύματα», σημείωσε ο κ. Λιόλιος στο MEGA, όπου εμφανίστηκε σίγουρος στο φορτίο υπήρχαν «εκρηκτικά υψηλής ενέργειας».

Σημείωσε πως «μάλλον πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη στον πλανήτη με συμβατικό όπλο» και πως πάνω απ’ αυτήν βρίσκονται μόνο πυρηνικές εκρήξεις. Εκτιμάται το μέγεθος της έκρηξης στο 1/20 αυτής της Χιροσίμα.

Ο κ. Λιόλιος είπε πως αξιοποιώντας τα πιο πάνω στοιχεία και τα δεδομένα από σεισμογράφους θα μπορέσει να κάνει αναπαράσταση της έκρηξης ώστε να βγάλει συμπεράσματα για το είδος των εκρηκτικών, τα οποία υπόσχεται να δημοσιοποιήσει.

Να σημειωθεί πως ο κ. Λιόλιος, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, δεν θα αμειφθεί για τις υπηρεσίες του.

Το ανατριχιαστικό βίντεο από την έκρηξη


Το zougla.gr ανέβασε ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τις εκρήξεις στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις μικρές εκρήξεις που προηγήθηκαν της μεγάλης.