Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Mind games για την αφόρητη ζέστη και την υγρασία…

Mind games με τη ζέστη και την υγρασία στο νησί μας, είχαμε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ποδοσφαιρικών στελεχών της ΑΕΚ Λάρνακας και της Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Οι δικοί μας (δημοσιογράφοι) καλούσαν τους Τσέχους να τοποθετηθούν για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στο σημερινό απογευματινό παιχνίδι (18:00) στο ΓΣΖ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, λες και είχαν βαλθεί να υποβάλουν στους ανθρώπους της Μλάντα ότι θα τα φτύσουν λόγω της αφόρητης ζέστης και υγρασίας…

Βέβαια, ούτε και οι άνθρωποι της Μλάντα πήγαιναν πίσω. Κι αυτοί προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ούτε καν θα τους επηρεάσει η «κόλαση» που υπάρχει στο νησί μας αυτή την εποχή.

Ο τεχνικός της ομάδας τους, Μίροσλαβ Κούπεκ, δήλωσε πως «ο καιρός θα είναι ο ίδιος και για τις δύο ομάδες», ξεχνώντας πως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έχουν προετοιμαστεί για τέτοιες συνθήκες, ενώ οι πλείστοι απ’ αυτούς παίζουν μπάλα εδώ και αρκετό καιρό στο νησί μας.

Αυτός που μας «κούφανε» όμως ήταν ο 37χρονος (!!!) ποδοσφαιριστής της Mλάντα, Μάρεκ Κούλιτς (φωτογραφία), ο οποίος μας είπε ότι προτιμά να αγωνίζεται υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες: «Καλύτερα με ζέστη παρά να χιονίζει...».

Οι πραγματικές απαντήσεις θα δοθούν στο γήπεδο...
Φάνης Μακρίδης

Μίροσλαβ Κούπεκ: «Ο καιρός θα είναι ο ίδιος και για τους δύο»

Ωραίος ο Τον Κάανεν. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε φουλ διαβασμένος για τους αντιπάλους (Μλάντα Μπόλεσλαβ), ενώ διατύπωσε τη θέση ότι σέβεται τον αντίπαλο, όμως... «ποτέ δεν σέβομαι τον αντίπαλο περισσότερο από τον εαυτό μου και την ομάδα μου. Η ΑΕΚ είναι σε φανταστική φόρμα αυτή την περίοδο, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στον κόσμο είναι εκπληκτική και θεωρώ ότι σαν ομάδα βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο».
Από την άλλη ο τεχνικός της Μλάντα δεν έδειξε να ανησυχεί για τις καιρικές συνθήκες (το παιχνίδι θα γίνει στις 18:00 και συνεπώς η ζέστη και η υγρασία θα είναι ανυπόφορες): «Ο καιρός θα είναι ο ίδιος και για τις δύο ομάδες. Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ. Θα δούμε αύριο (σήμερα)».
Επιπλέον, έδειξε να γνωρίζει για την ηγετική παρουσία του Χόφλαντ στην άμυνα της ΑΕΚ, για τον Μρντάκοβιτς και για τον Γκονζάλο Γκαρσία. Είπε, επίσης, ότι γνωρίζει πως το παιχνίδι της ομάδας περνά από τα πόδια δύο Ολλανδών (εννοώντας προφανώς τους Φαν Ντάικ και Λίνσεν). «Θα κοντραριστούν δύο καλές ομάδες κι ελπίζω να γίνουν δύο καλοί αγώνες. Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ έχει κάνει άλματα προόδου. Έχουμε διαβάσει πολύ καλά τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Ξέρουμε τ’ αδύνατα σημεία της και θέλουμε να είμαστε εμείς που θα πάρουμε την πρόκριση», ανέφερε.
Το λόγο πήραν και οι δύο αρχηγοί των ομάδων, ο Κέβιν Χόφλαντ και ο...37χρονος Μάρεκ Κούλιτς. Ο Ολλανδός στόπερ της ΑΕΚ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του ανυπομονούν να παίξουν κόντρα στη Μλάντα, διότι, όπως εξήγησε, «είναι ξεχωριστό το συναίσθημα ν’ αγωνίζεσαι στην Ευρώπη, έστω και σ’ αυτή τη φάση». Είπε ότι περιμένει μεγάλη στήριξη από τον κόσμο και παρουσιάστηκε αισιόδοξος για νικηφόρο αποτέλεσμα. Ο Κούλιτς δήλωσε ότι η ομάδα του ήλθε στην Κύπρο με στόχο τη νίκη, λέγοντας ότι σέβεται την ΑΕΚ, αλλά δεν την φοβάται. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ανέφερε ότι προτιμά ν’ αγωνίζεται κάτω από ζέστη, παρά να χιονίζει...

Βάσος Βάσου

Οικονομικοί εκβιασμοί;

Μας μπέρδεψε προς στιγμήν το Reuters (βουλγαρική έκδοση). Το πρωί μας ενημέρωνε πως η μεταγραφή του Μαρκίνιος στην Ανόρθωση μπλοκάρεται, αφού η Βουλγαρική Ομοσπονδία δεν έστελνε την μπλε κάρτα του παίκτη στην ΚΟΠ, λόγω οφειλών που είχε η ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ανόρθωση και η Ομοσπονδία ενημέρωναν κι επίσημα πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού σύμφωνα με τις θέσεις τους και η μπλε κάρτα αποστάλθηκε, αλλά και ο παίκτης δηλώθηκε για τους αγώνες στην Ευρώπη.

Προφανώς η Βουλγαρική Ομοσπονδία «εκβίαζε» τη ΤΣΣΚΑ Σόφιας, μέχρι που η τελευταία έδωσε διαβεβαιώσεις για εξόφληση των χρεών της...

Το σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Reuters, είχε ως ακολούθως: «Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βουλγαρίας, ‘μπλόκαρε’ την μεταγραφή του Μαρκίνιος στην Ανόρθωση, για το λόγο ότι ΤΣΣΚΑ έχει απλήρωτες οφειλές σε διάφορα σωματεία, αποκαλύπτει το Reuters.  Ο 29χρονος Βραζιλιάνος, ο οποίος απέκτησε βουλγάρικη υπηκοότητα, είχε συμφωνήσει όπως είναι γνωστό τη Δευτέρα για τριετές συμβόλαιο με τους κυανόλευκους, όμως η Βουλγάρικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (BFU), καθυστερεί την ολοκλήρωση της μεταγραφής, ισχυριζόμενη πως ο σύλλογος από τη Σόφια χρωστά χρήματα σε τρεις τοπικές ομάδες! Η μεταγραφή μπλοκαρίστηκε επειδή η ΤΣΣΚΑ εξακολουθεί να χρωστά 421 χιλιάδες λεβ στη Σλίβεν (σ.σ. κάπου στις 215 χιλιάδες ευρώ).
Επίσης, η BFU αναφέρει πως η ΤΣΣΚΑ χρωστάει χρήματα και στην Τσερνομόρετς, αλλά και στη Σλάβια Σόφιας.
Η ΤΣΣΚΑ, πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα υποβάλει ένσταση στο δικαστήριο για να δικαιωθεί. ‘Ετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε ένσταση στο κατηγορητήριο της Σόφιας, καθώς θεωρούμε πως οι ενέργειες της BFU είναι παράνομες και υποβαθμίζουν το πρεστίζ του σωματείου μας’, δήλωσε με επίσημη ανακοίνωσή του, ο πολυνίκης σύλλογος της Βουλγαρίας.
Η καθυστέρηση σαφώς επηρεάζει και την Ανόρθωση, η οποία θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το συντομότερο δυνατό τον ποδοσφαιριστή, στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.
‘Έχουμε απόλυτα έγκυρο συμβόλαιο με τον Μαρκίνιος και τη ΤΣΣΚΑ και θα έπρεπε να τον αποκτήσουμε εντός 30 ημερών, όπως προνοούν και οι κανονισμοί της UEFA’, δήλωσε σε Βουλγάρικα ΜΜΕ ο προπονητής των Αμμοχωστιανών, Στάνιμιρ Στόιλφ. Και πρόσθεσε: ‘Όμως η καθυστέρηση θα επηρεάσει τα πλάνα μας, καθώς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον Μαρκίνιος στο Europa League’».

Κασπάρ: «Η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της Κύπρου»


Το προχθεσινό 0-0 για τη Σλόβαν Μπρατισλάβας δεν ήταν θετικό μόνο επειδή διατήρησε το μηδέν παθητικό σε ένα καθοριστικό εκτός έδρας παιχνίδι. Οι Σλοβάκοι έχουν την άποψη ότι ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει την καλύτερη κυπριακή ομάδα όλων των εποχών. Και αυτή η θέση, τους κάνει να νιώθουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την άγονη ισοπαλία που απέσπασαν...

Απόλυτα ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα profutbal.sk ο αντιπρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας Πετρ Κασπάρ.

«Η ισοπαλία χωρίς τέρματα απέναντι σε έναν ποιοτικό αντίπαλο, ήρθε μετά από μια καλή εμφάνιση από πλευράς τακτικής» είπε αρχικά ο παράγοντας της Σλόβαν, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ωστόσο, αυτή η επιτυχία δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην εντός έδρας ρεβάνς, θα είναι καλοδεχούμενη η δυναμική υποστήριξη των οπαδών μας. Το αποτέλεσμα πρέπει να μας ικανοποιεί, καθώς ο ΑΠΟΕΛ έχει την καλύτερη ομάδα στην ιστορία της Κύπρου. Απ’ αυτή την άποψη, έχουμε πάρει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Κάποιος, προσεγγίζοντας υπό το πρίσμα της καχυποψίας αυτές τις τοποθετήσεις, θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι ο Κασπάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις ΚΑΙ αι για να πωρώσει τους οπαδούς της ομάδας του. Να τους δώσει το επιπλέον σπρώξιμο που χρειάζεται για να σταθούν στο πλευρό της Σλόβαν, στη ρεβάνς. Η δήλωση περί «καλύτερης ομάδας στην ιστορία της Κύπρου» είναι η... σάλτσα που μπαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις...

Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, για τον ΑΠΟΕΛ δεν είναι καθόλου άσχημο το 0-0. Στον επαναληπτικό η Σλόβαν θα αναγκαστεί να γίνει πιο επιθετική. Κι απ’ τη στιγμή που έχει ήδη αμυντικές αδυναμίες, θα καταστεί ακόμα πιο ευάλωτη στα μετόπισθεν. Κι οι γαλαζοκίτρινοι έχουν την ποιότητα, την υπομονή αλλά και την εμπειρία για να κάνουν τη ζημιά...

Φάνης Μακρίδης

Ακόμα και θερμοπληξία να πάθουν...


Καλό είναι να υπερτονίζουμε τα θετικά στοιχεία των ομάδων μας στις σημερινές τους αναμετρήσεις για το Γιουρόπα Λιγκ, όπως η αφόρητη ζέστη και η υγρασία με την οποία είμαστε πιο εξοικειωμένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο σπουδαιότερος παράγοντας είναι η σοβαρότητα που θα επιδείξουν η Ομόνοια, η Ανόρθωση και η ΑΕΚ. Γιατί χωρίς αυτήν, ακόμα και θερμοπληξία να πάθει ο αντίπαλος δεν θα καταφέρεις τίποτα. Και η «Κυρία» πήγε στη Γεωργία με τις καλύτερες συνθήκες και ένα σκορ-πρόκρισης στο ενεργητικό της, όμως στο τέλος είδε κι απόειδε να προκριθεί σε βάρος της άσημης Γκάγκρα...

Φάνης Μακρίδης

1,1 εκατ. ευρώ για τον Βερόεκ


Πέρα από τον αγώνα με την Ομόνοια για τον γ' προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, στην Ντεν Χαγκ ασχολούνται και με την πιθανή παραχώρηση του Γουέσλεϊ Βερόεκ.

Η ομάδα της Χάγης δέχτηκε πρόταση 1,1 εκατ. ευρώ από τους Ρέιντζερς για να παραχωρήσει τον Ολλανδό επιθετικό.

Την ίδια στιγμή, για τον παίκτη ενδιαφέρονται οι Νότιγχαμ, Ουτρέχτη και Άλκμααρ.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Ίσως δούμε μια νέα Σλόβαν



Το αμυντικογενές στήσιμο της Σλόβαν Μπρατισλάβας στο παιχνίδι (0-0) με τον ΑΠΟΕΛ για τον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ ίσως να αποτελεί και μια ένδειξη για τον τρόπο που θα προσεγγίσει και η Ντεν Χαγκ το παιχνίδι με την Ομόνοια την Πέμπτη (28/07) για τον γ’ γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι Ολλανδοί φοβούνται την κυπριακή ζέστη, θα παίξουν εκτός έδρας μπροστά από 16.000 οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και έχουν το β’ παιχνίδι στην έδρα τους. Αυτοί είναι αρκετοί λόγοι για μια ομάδα να μην πιέσει από την αρχή.

Μπορεί ο Νεόφυτος Λάρκου να είπε ότι η Ντεν Χαγκ «είναι μια κλασική ολλανδική ομάδα, που παίζει επιθετικά σε κάθε γήπεδο», όμως δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν το συγκρότημα του Μόρις Στάιν παίξει την Πέμπτη συντηρητικά, με προσοχή πρώτα στα μετόπισθεν. Άλλωστε διαφορετικός ήταν ο βαθμός δυσκολίας που είχε η Ντεν Χαγκ με την Τάουρας, όπου έπαιξαν επιθετικά, σε σύγκριση με αυτόν του ΓΣΠ. Γι’ αυτό και συμπλήρωσε ο κ. Λάρκου πως «αν θα παίξουν επιθετικά με μας, δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή».

Για να σπάσει ένα πιθανό αμυντικό στήσιμο, χρειάζεται συνεχή επιμονή στο παιχνίδι, καλό έλεγχο της μπάλας από τους μεσοεπιθετικούς (θέλουμε να δούμε και άλλο από το ταλέντο του Άλεξ Ντα Σίλβα), έλεγχο του κέντρου από τους κόφτες και καλές τοποθετήσεις στην περιοχή από τον φορ. Οι σέντρες θα είναι λιγότερες, όπως είδαμε με την Κατάνια και αναμένουμε τους Εφραίμ και Χριστοφή να ψάχνουν με διεισδύσεις να τροφοδοτήσουν τον επιθετικό.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Στην Ανόρθωση έπρεπε να ξέρουν πως δεν είναι καιρός για οικονομικά ρίσκα

Έκλεισε ο Μαρκίνιος στην Ανόρθωση… Πολύ καλά για την «Κυρία». Ο βραζιλιάνικης καταγωγής ποδοσφαιριστής, φαίνεται να είναι αξιόλογη περίπτωση.
Το θέμα, όμως, είναι ότι η ομάδα της Αμμοχώστου ακριβοπλήρωσε τη μεταγραφή. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κυανόλευκοι έδωσαν στη ΤΣΣΚΑ Σόφιας 200 με 300 χιλιάδες ευρώ για να τους παραχωρήσει τον παίκτη, ενώ οι ετήσιες απολαβές τού τελευταίου θα ανέρχονται στις 200.000 ετησίως. Αν υπολογίσουμε ότι ο Μαρκίνιος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας αλλά και τα μπόνους που θα παίρνει, τότε μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι η μεταγραφή του στοίχησε 1.000.000 ευρώπουλα.
Αν τα ποσά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (που δεν έχω λόγους να πιστεύω το αντίθετο), τότε σημαίνει ότι η διοίκηση της «Κυρίας» ξοδεύει αλόγιστα. Αναλογιστείτε μόνο τις εποχές που ζούμε, τα μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς για να «πέσουν» τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για μεταγραφές (βλ. κινήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και τα χρέη των Αμμοχωστιανών…
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη. «Αν τα αξίζει, γιατί όχι…» μου αντέταξε ένας φίλος, αφού πρώτα εξέφρασα τους προβληματισμούς μου. Προσπαθούσε να μου εξηγήσει ότι αν ο Μαρκίνιος αποδειχθεί λίρα εκατό για την ομάδα, τότε τα λεφτά δεν θα φαίνονται τόσα πολλά.
Σωστός ο φίλος, αλλά τι γίνεται αν ο Μαρκίνιος δεν της βγει της Ανόρθωσης; Τι γίνεται αν ο άνθρωπος δεν μπορέσει να προσαρμοστεί; Και θέτουμε αυτά τα ερωτήματα γιατί είδαμε πολλές φορές παικταράδες στην Κύπρο να μην τους… κάθεται το κλίμα και να μην μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Κι επειδή υπάρχουν αυτές οι παράμετροι, τις οποίες δεν μπορούμε να αψηφήσουμε εύκολα, διερωτώμαστε: Αξίζει να ρισκάρεις τόσα λεφτά με τα υφιστάμενα δεδομένα;
Φάνης Μακρίδης