Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Γιατί «ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως»...

«Ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως η κίνηση των Φρίξου Σαββίδη και Φοίβου Βάκη (επίτιμου προέδρου της ποδοσφαιρικής εταιρείας), να επισκεφτούν τους παίκτες στα αποδυτήρια, πριν την προχθεσινή προπόνηση. Ειδικότερα σε σχέση με το αυριανό τοπικό ντέρμπι με τον Άρη, δεν έχει διαρρεύσει αν έγινε οποιαδήποτε νύξη στις προεδρικές νουθεσίες, αλλά οι διοικούντες ζητούν το αυτονόητο από τους παίκτες. Να κλείσουν τ΄ αυτιά τους και να μην λαμβάνουν υπόψη όλα όσα κυκλοφορούν στα ‘ποδοσφαιρικά καφενεία’».
· Αρχίσαμε τα σημειώματά μας με απόσπασμα από το σημερινό ρεπορτάζ του Πόλυ Χαραλάμπους για τον Απόλλωνα, που είναι απόλυτα ενδεικτικό του κλίματος το οποίο επικρατεί αυτή την περίοδο στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
· Η φράση «ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως» για την παρουσία των Σαββίδη και Βάκη στα αποδυτήρια της ομάδας, δεν είναι τόσο αινιγματική.
· Είναι καθαρό ότι πολλοί πιστεύουν πως οι δυο άνδρες πήγαν να μιλήσουν στους ποδοσφαιριστές, φοβούμενοι μήπως επηρεαστούν οι τελευταίοι από... την κρισιμότητα του αγώνα με τον συμπολίτη Άρη, που έχει άμεση ανάγκη τους βαθμούς.
· Όλα αυτά τα σενάρια περί επηρεασμού αποτελεσμάτων αγώνων που συνοδεύουν το ποδόσφαιρό μας, είναι το φυσιολογικό επακόλουθο της καχυποψίας μας. Της καχυποψίας μας που κάποτε μπορεί να είναι αδικαιολόγητη και αποτέλεσμα της αρνητικής νοοτροπίας μας, όμως άλλες φορές τροφοδοτείται με πληροφορίες και γεγονότα εντός των αγωνιστικών χώρων που καταδεικνύουν ότι «κάτι δεν πάει καλά».
· Μάλλον το γενικό αυτό φαινόμενο, δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ αποτελεσματικά. Ιδού και τι μας ωθεί στη διατύπωση αυτής της θέσης:
1) Ο φετινός τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης διασφαλίζει σε έναν μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα και είναι γεγονός ότι αποτρέπει πολλούς επιτήδειους που θέλουν να... στήσουν καταστάσεις. Παρ΄ όλα αυτά ακούσαμε και φέτος ότι έγιναν κάποιες λαδιές.
2) Επιπλέον, κανένας στην Κύπρο δεν είναι διατεθειμένος να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία. Πριν σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στελέχη ομάδας βγήκαν στα ερτζιανά και κατήγγειλαν παράγοντα της ομάδας τους, υποστηρίζοντας ότι τους είπε πως πρέπει να χάσουν οπωσδήποτε ένα παιχνίδι. Οι Αρχές δεν κινήθηκαν, η Ομοσπονδία άργησε πολύ να δράσει και η όλη υπόθεση πέρασε στο ντούκου...

Φάνης Μακρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 14/03/2008 στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Στήλη: "Ο Παρατηρητής"

Αγωνιστική βουτηγμένη στην καχυποψία με 4 φραγές και όχι μόνο

Αγωνιστική βουτηγμένη στην καχυποψία με 4 φραγές και όχι μόνο
Και η 24η αγωνιστική βουτηγμένη στην καχυποψία και την συνομωσιολογία ήταν... Διάφορες εταιρείες στοιχημάτων είχαν κάνει «φραγή» σε τέσσερα παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος (τουλάχιστον τόσα περιέπεσαν στην αντίληψή μας). Πρόκειται για τις αναμετρήσεις ΑΠΟΠ/Κινύρας – ΑΕΛ, Νέα Σαλαμίνα – ΑΕΚ, Ολυμπιακός – Αλκή και Απόλλωνας - Εθνικός.

Προσοχή, δεν λέμε ότι και στις τέσσερις αναμετρήσεις υπήρξε κάτι ύποπτο. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά είναι ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο (χωρίς να σημαίνει ότι πάνε πίσω άλλα πρωταθλήματα στο διεθνή χώρο) δύσκολα θα απαλλαγεί από κάποιες καταστάσεις.

Κάτι ξέρουν...
Κι αν θέλετε την άποψη του γράφοντα οι «μπουκς» για να αποφασίσουν να τα «μπλοκάρουν» και να μην δέχονται στοιχήματα γι΄ αυτά, κάτι παραπάνω ήξεραν. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι παρακολουθούν όλα τα ύποπτα πονταρίσματα, ενώ ταυτόχρονα έχουν καλές πληροφορίες. Πολύ καλές πληροφορίες...

Τα πονταρίσματα
Για να καταλάβετε, η ΟΥΕΦΑ προκειμένου να ελέγχει τα παιχνίδια στο πλαίσιο των διοργανώσεων της, έχει ειδική συμφωνία με εταιρεία που ειδικεύεται στο στοίχημα. Η τελευταία, παρακολουθεί τα πονταρίσματα σε όλο τον κόσμο και μόλις μυριστεί κάτι το σφυράει στην ανώτατη ποδοσφαιρική Αρχή της Ευρώπης, για να λάβει μέτρα. Το ίδιο έγινε πριν από κάποια χρόνια για αγώνα του Εθνικού στο Ιντερτότο. Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της ΟΥΕΦΑ σε ισραηλινή εφημερίδα («Γεντιόθ Αχρονόθ») ανοίχθηκε υπόθεση μετά από πληροφορίες για ύποπτα πονταρίσματα.

Παράδοξα φαινόμενα
Και για όσους τα βλέπουν όλα ρόδινα και να επιμένουν για την καθαρότητα των αγώνων, θυμίζουμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν παιχνίδι του περασμένου Σαββατοκύριακου. Προέρχονται από ανταποκριτή που δεν χαρίζεται:

• Παίκτης της ομάδας απεχώρησε τραυματίας νωρίς (μήπως δεν ήθελε να συμμετάσχει σε κάτι που πήγαινε κόντρα με τις αρχές του;).
• Ποδοσφαιριστής της ίδιας ομάδας αντικαταστάθηκε πολύ νωρίς πριν τη λήξη του α΄ ημιχρόνου. Λίγο μετά την αντικατάστασή του φάνηκε να έχει έντονο διάλογο με τον προπονητή του.
• Κάποιος στο τέλος της συνάντησης μίλαγε για αχάριστο κόσμο που αποδοκίμαζε τους παίκτες.
• Λίγο μετά την αναμέτρηση κάποιος απεχώρησε πρόωρα. Ή μήπως θα έπρεπε να πω «του έδειξαν την πόρτα»;


Τα μισόλογα
Πάμε τώρα και σε όσους δεν αρέσουν τα... μισόλογά μας, όπως χαρακτηρίζουν τις αναφορές μας σε τέτοια θέματα. Φιλαράκια, ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕΒΑΣΤΗ η άποψή σας. Μακάρι να ΄στε πάντα καλά ώστε να μας ασκείται κριτική για να μπορούμε να βελτιωνόμαστε.

Αν επιμένετε όμως ότι γράφουμε μισόλογα για πράγματα που λέγονται και φαίνονται απόλυτα αληθή με βάση τις πατάτες που κάνουν κάποιοι στον αγωνιστικό χώρο, σας λέμε το εξής: Θα κάνουμε ονομαστικές αναφορές μόνο σε περίπτωση που διατεθεί κονδύλι δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Γιατί αν μιλήσουμε με ονόματα θα καταλήξουμε στα δικαστήρια και θα καταδικαστούμε για λίβελο, αφού δεν θα έχουμε στοιχεία. Να γιατί δεν μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε τα... sick games (η ρίζα της λέξης «σικέ»). Ποτέ σε ένα στημένο ματσάκιον δεν κόβεται απόδειξη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λέμε «μισόλογα» για να ασκούμε κάποια πίεση στους «στησιματίες».

Κλείσιμο
Και επειδή για μια ακόμη φορά πολυλόγησα, κλείνω ρίχνοντας και δυο-τρεις πληροφορίες:
• Ο παράγοντας που υποστηρίζει ότι η ομάδα του είναι θύμα παρασκηνίων, ας ζητήσει από κάποιον «μπασμένο» απ΄ τον σύλλογό του, να του πει την ιστορία με τα 90.000 Ευρώ.
• Παραμονές ματς της 24ης ημέρας, κάποιοι τράβηξαν 50.000 ευρώ από οικονομικό οργανισμό. Όχι για να πληρώσουν τους παίκτες τους...

Άντε αυτά, γιατί έπεσε η γραμμή και βγήκαμε εκτός… διαδικτύου. «Επανασύνδεση» την ερχόμενη εβδομάδα.


Φάνης Μακρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 13/03/2008 στην ιστοσελίδα "protathlima.com"
Στήλη: "Εκτός (δια)δικτύου"