Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Λέει ό,τι θέλει, ξεχνώντας το 2006-07

Ο επίσημος ΑΠΟΕΛ έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται για τη φάση του 90΄+4΄ στο ντέρμπι με την Ομόνοια. Ο Μαρσελίνιο έσπρωξε καθαρά τον Μακρίδη στην περιοχή και ο διαιτητής Χρίστος Ηλία έπρεπε να δείξει την άσπρη βούλα. Όχι γιατί η συγκεκριμένη φάση αποτελούσε "ορισμό του πέναλτι", αλλά γιατί ο άρχοντας του αγώνα κατελόγισε πέναλτι υπέρ της Ομόνοιας σε πανομοιότυπη περίπτωση στο 59΄. Φάνηκε να τηρεί δυο μέτρα και δυο σταθμά...

* Αυτό, όμως, δεν δίνει κανένα δικαίωμα στη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ να λέει ό,τι θέλει και να καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ισοπεδώνοντας την παρουσία των υπόλοιπων ομάδων στο πρωτάθλημα.

* "Με εκτελεστικά όργανα την Επιτροπή Διαιτησίας και συγκεκριμένους διαιτητές, αυτή η οργανωμένη συμπαιγνία προκαθόρισε τον φετινό πρωταθλητή και τις ομάδες που θα υποβιβασθούν", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο χθεσινό ανακοινωθέν της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ...

* Οι γαλαζοκίτρινοι, λοιπόν, όχι μόνο ερμήνευσαν τις σε βάρος τους διαιτητικές αποφάσεις ως "οργανωμένη συμπαιγνία σε βάρος τους" αλλά μηδενίζουν εντελώς και την προσπάθεια της πρωτοπόρου και αήττητης στο πρωτάθλημα, Ανόρθωσης.

* Ταυτόχρονα, με τη στάση τους είναι σαν να αμφισβητούν τον δικό τους περσινό τίτλο. Γιατί αν θυμάστε καλά, την περασμένη σεζόν, οι πιο γελοίες διαιτητικές πατάτες έγιναν υπέρ του ΑΠΟΕΛ και σε βάρος αντιπάλων των γαλαζοκιτρίνων. Θυμίζουμε τα δυο γκολ που ακυρώθηκαν στα παιχνίδια του ΑΠΟΕΛ στη Λάρνακα με την ΑΕΚ και με την Ομόνοια (λανθασμένες υποδείξεις Ξάνθου και Χαπέσιη, αντίστοιχα). Με τη λογική λοιπόν που επιστράτευσε η διοίκηση του συλλόγου της Λευκωσίας, μπορεί κάποιος κάλλιστα να αμφισβητήσει και τον περσινό τίτλο των γαλαζοκιτρίνων.

* Κι όμως, τότε (2006-07) που κάποιοι έλεγαν ότι ο τίτλος του ΑΠΟΕΛ οφειλόταν στα διαιτητικά λάθη (τα ερμήνευαν ως εύνοια) η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών συντακτών (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) έσπευδαν να τονίσουν ότι η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ήταν κατά τεκμήριο η καλύτερη και πως αδίκως την μείωναν. Εκτιμούσαμε την αγωνιστική της παρουσία. Ακόμα και μια από τις μεγάλες ομάδες του νησιού, η Ανόρθωση, αναγνώρισε την προσπάθεια των γαλαζοκιτρίνων. Πριν αρχίσει ο αγώνας ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση (25η αγωνιστική) οι παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια σχημάτισαν αψίδα θριάμβου και χαιρέτησαν τους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων ένα προς ένα, αναγνωρίζοντας την επιτυχία τους. Φέτος, όμως, που ο ΑΠΟΕΛ είναι εκτός στόχων παραβλέπει τις απώλειές του (ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια, που δεν σταύρωνε νίκη σε ένα διάστημα) και ισοπεδώνει την προσπάθεια της Ανόρθωσης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη με βάση τις αναφορές Μ.Μ.Ε. εκτός Κύπρου. Ωραία ανταπόδοση...

* Κάποιος συνάδελφος διαβάζοντας την ανακοίνωση του συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ έκανε λόγο για κατάντια. Αν και δεν μπορώ να του πω ότι έχει άδικο, εντούτοις θα το έθετα διαφορετικά το ζήτημα: Μέχρι χθες θεωρούσα ότι ο ΑΠΟΕΛ έχει σοβαρή διοίκηση...

Δημοσιεύτηκε στις 18/03/2008 στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"
Στήλη: "Ο Παρατηρητής"

6 σχόλια:

Κωνσταντής είπε...

Δεν θέλω να πιστέψω κύριε Μακρίδη πως εσείς, ένας μυημένος στον αθλητικό χώρο άνθρωπος, που η αντικειμενικότητα είναι κορόνα στο κεφάλι σας, δεν συμφωνείτε τουλάχιστον εν μέρει με την ανακοίνωση του επίσημου ΑΠΟΕΛ. Γιατί αγαπητέ Φάνη οι σοβαρές "αδυναμίες" στη κυπριακή διαιτησία είναι γεγονός που δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξηγήσεις και αναφορές. Ο ΑΠΟΕΛ όπως και κάθε ομάδα στο κυπριακό πρωτάθλημα έχει "βοηθηθεί" χωρίς να το θέλει, απο διαιτησίες και διαιτησίες διαχρονικά. Το θέμα είναι αν το φίλαθλο κοινό εκεί στην Κύπρο είναι προκατειλημένο για διάφορους λόγους και δίνει τις δικές του εξηγήσεις για την κάθε περίπτωση. Και για να μήν μακρυγορούμε, ο ΑΠΟΕΛ πήρε δίκαια τον τίτλο πέρυσι το ίδιο και η Ανόρθωση φέτος. Άλλωστε η ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ ούτε άμεσα αλλά ούτε και έμμεσα δεν υποβαθμίζει την αξία της κάθε ομάδας που δικαιωματικά κατακτά τον τίτλο κάθε χρονιά. Αυτό για κάποιο λόγο συγκεκριμένα άτομα το παίρνουν σαν μήνυμα "εναντίον τους" και τρέχουν να θυμηθούν σαν απάντηση σ'αυτό τις "εύνοιες" που είχε ο ΑΠΟΕΛ. Αν αυτό δεν σταματήσει όχι μόνο για τον ΑΠΟΕΛ αλλά και για κάθε ομάδα που αξίζει σεβασμού, πολύ φοβάμαι πως η βρομιά που ονομάζεται συμπαιγνία εκ των έσσω στο κυπριακό πρωτάθλημα θα συνεχίσει να δυναμώνει και να μας δείχνει τον λάθος δρόμο. Υπάρχουν λύσεις. Λύσεις σκληρές που δύσκολα εφαρμόζονται στην κλειστή κυπριακή κοινωνία του κουμπαριού. Θα έρθει η ώρα και για αυτές. Μέχρι τότε όμως ας σοβαρευτούμε λίγο.

Φάνης Μακρίδης είπε...

Αινιγματική η αναφορά σου φίλε Κωνσταντή. Για πες ξεκάθαρα τι θέλεις να πεις και τότε ίσως κάνουμε εποικοδομητική συζήτηση, που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Κωνσταντής είπε...

Θα ήθελα πολύ να πιστέψω πως αναφέρομαι σε "αινίγματα" ή, ασύστολα ανόητες κακεντρέχιες φίλε Φάνη. Η ουσία είναι όμως πως η επικοδομητική συζήτηση επιτεύχθηκε τουλάχιστον απο τις δικές μου απλές αναφορές. Καθαρά και ξάστερα λοιπόν υποστηρίζω πως ο ΑΠΟΕΛ έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται εφέτος. Ας μήν προτρέξουμε σε παραδείγματα γιατί αυτά είναι γνωστά και αναντίρρητα. Αν πάλι εννοείτε με την απάντησή σας πως υπάρχει κάποια ειρωνία η νύξη στο σχόλιο μου για το πρόσωπο σας, δεν είναι νομίζω ο κατάλληλος χώρος αυτός για να σας υμνήσω αλλά για να αναφέρω τις δικές μου απόψεις στο εν λόγω θέμα. Χωρίς υπεκφυγές λοιπόν και με απέραντη εκτίμηση για σας και το έργο σας εδώ κλείνω επανερχόμενος...

Φάνης Μακρίδης είπε...

Φυσικά και έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται. Συμφωνούμε σ΄ αυτό. Στο υπό αναφορά σχόλιο μάλιστα τόνισα ότι είναι δικαίωμά του να διαμαρτύρεται για τα σε βάρος του σφυρίγματα.
Το... φάουλ της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ είναι ότι προχώρησε πολύ περισσότερο διατυπώνοντας τη θέση πως η διαιτησία καθόρισε τον πρωταθλητή.

Κωνσταντής είπε...

Κάθε αδικημένος αγαπητέ, ψάχνει γύρω του, απεγνωσμένα αν θες, να βρεί και να αρπάξει την κάθε ευκαιρία για δικαίωση. Με τα μαθηματικά που όλοι ξέρουμε λοιπόν, η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ έκανε τις προσθαφαιρέσεις βαθμών που αντιστοιχούσαν στα παιχνίδια που ο ΑΠΟΕΛ αδικήθηκε(ή ευνοήθηκε), και στα παιχνίδια που ευνοήθηκε(ή αδικήθηκε)η Ανόρθωση στο φετινό πρωτάθλημα. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπερασμα πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα αν δεν οργίαζε το συκγεκριμένο "παρασκήνιο". Γι'αυτό και εγώ βρίσκω δικαιολογημένη την αναφορά του ΑΠΟΕΛ για προκαθορισμένο ορισμό του πρωταθλητη. Δικαιολογημένη αλλά όχι και ορθή.

Φάνης Μακρίδης είπε...

Σεβαστή η άποψή σου ("βρίσκω την αναφορά δικαιολογημένη αλλά όχι και ορθή"). Βέβαια, θα περίμενα από μια διοίκηση μεγάλης ομάδας να δείξει χαρακτήρα. Αυτό ήταν που με δυσαρέστησε.