Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Η "εγκατάλειψη" ήταν απόλυση

Μαριάνο Μπαρέτο... Ο Πορτογάλος τεχνικός που δούλεψε για λογαριασμό της ΑΕΛ και του οποίου η θητεία στο νησί μας τέλειωσε άδοξα.

* Πώς και τον θυμηθήκαμε; Χθες, μετά από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο εντοπίσαμε συνέντευξη του εν λόγω προπονητή στην αθλητική ιστοσελίδα της πατρίδας του "Maisfutebol", με θέμα κάποιες επιλογές του Ομοσπονδιακού τεχνικού Φελίπε Σκολάρι. Ανάμεσα σε άλλα, ο αθλητικός συντάκτης έγραφε: "Ο τεχνικός, που εγκατέλειψε την κυπριακή ΑΕΛ...".

* Αυτό το "εγκατέλειψε την ΑΕΛ" μας έβαλε σε σκέψεις. Αλλιώς τα θυμόμασταν τα γεγονότα. Το διαζύγιό του με τον σύλλογο της Λεμεσού έμοιαζε περισσότερο με... απόλυση (κι όχι με... εγκατάλειψη της ΑΕΛ).

* Ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 5 του περασμένου Φεβρουαρίου είναι ενδεικτικό: "Θέμα ωρών θεωρείται το ξεκαθάρισμα του σκηνικού σε σχέση με το 'διαζύγιο' της ΑΕΛ με τον Μαριάνο Μπαρέτο. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου, Σάκης Καραπατέας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής απογευματινής συνεδρίας της διοίκησης. Βασικά, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που βγήκαν χθες το μεσημέρι, ότι ο Πορτογάλος τεχνικός είναι δύσκολος στις διαπραγματεύσεις και ζητά να πληρωθεί ολόκληρο το ποσό που προνοεί το συμβόλαιό του που διαρκεί μέχρι την άνοιξη του 2009. Οι άνθρωποι της 'γαλαζοκίτρινης' διοίκησης καταβάλλουν προσπάθειες να μειώσουν όσο γίνεται το κόστος της απόφασης για διακοπή της συνεργασίας με τον Μπαρέτο".

* Όντως. Τελικά δεν ήταν εγκατάλειψη. Οι... ωραιοποιήσεις καταστάσεων δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο.

Φάνης Μακρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 05/04/2008 στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"
Στήλη: "Ο Παρατηρητής"

"Από το Θωμά όλα να τα περιμένεις"

Κι εκεί που είχαμε ήσυχο το κεφάλι μας, να σου ο Ευάγγελος Παφίτης, που άναψε φωτιές...

* Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΑΕΚ Λάρνακας, σε συνέντευξή που έδωσε χθες ("protathlima.com"), μιλώντας για την εκλογική συνέλευση άνοιξε μέτωπο με τον νυν πρόεδρο Θωμά Κυριάκου. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει την (αναμενόμενη) αντίδραση του τελευταίου μέσω ερτζιανών...

* Ανάμεσα σε άλλα, ο Ευάγγελος Παφίτης, έριξε τις ακόλουθες εμπρηστικές ατάκες:

- "Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες υποψηφιότητες για την εκλογική συνέλευση, αλλά αναβλήθηκε η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι την Τρίτη. Θα τέλειωνε σήμερα (σ.σ. χθες), αλλά ψες (σ.σ. προψές) ο κύριος Θωμάς ζήτησε αναβολή".

- "Δεν ξέρουμε αν θα έχει και άλλους υποψήφιους ή αν ο Θωμάς θα είναι υποψήφιος. Από τον Θωμά να τα περιμένουμε όλα".

- "Ψες (σ.σ. προψές) στη συνεδρίαση δεν έβαζε κανείς υποψηφιότητα και δεν ενδιαφερόταν κανείς. Δεν θα κλείσει το σωματείο διότι ο κ. Θωμάς παίζει παιχνίδια".

* Τα σχόλιά μας; Ο κ. Παφίτης είπε αυτά που πιστεύει και ήταν διαφωτιστικός. Γι΄ αυτό δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας. Δεν κρύφτηκε πίσω από ψεύτικα λόγια και είναι προς τιμήν του.

* Από την άλλη, όμως, ο υποψήφιος πρόεδρος των κιτρινοπρασίνων, τοποθετήθηκε με τρόπο υποτιμητικό για τον Θωμά Κυριάκου και εριστικό.

* Ο κ. Παφίτης δίνει ταυτόχρονα δικαιώματα να κατηγορηθεί για λαϊκισμό και εμπάθεια. Το χειρότερο απ΄ όλα όμως είναι ότι μηδενίζει έναν άνθρωπο που άσχετα με το αν υπέπεσε σε λάθη ή όχι, έκανε κάποιες προσπάθειες για το σύλλογο. Επί προεδρίας του Θωμά μάλιστα η ΑΕΚ πήρε και Κύπελλο...

* Συμφωνούμε ότι το θέμα με την εκλογική συνέλευση της ΑΕΚ παρατράβηξε κι ότι προκαλούνται ερωτήματα σχετικά μ΄ αυτό. Είμαστε επίσης εξ αυτών που άσκησαν κριτική στον Θωμά για τα -κατά τη γνώμη μας- λάθη τα οποία έκανε επί προεδρίας του. Πρόκειται για έναν παράγοντα που πολλές φορές ενεργούσε με παρορμητισμό και τα έβαζε αναίτια με κόσμο (ίσως γιατί έτσι να τον βόλευε). Παρ΄ όλα αυτά, είναι λάθος να μηδενίζεται το έργο του, όχι μόνο γιατί και πρόσφατα παραδέχθηκε δημοσίως ότι έκανε λάθη, αλλά κι επειδή, τουλάχιστον προσπάθησε να προσφέρει.

* Ο κ. Παφίτης, λοιπόν, θα έπρεπε να εκφράσει τους ίδιους ακριβώς προβληματισμούς (μαγκιά του που το έκανε), χωρίς όμως να γίνει τόσο επιθετικός και να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ισοπεδωτικός κι εριστικός.

Φάνης Μακρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2008 στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"
Στήλη: "Ο Παρατηρητής"