Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Θέμα με τον μιζαδόρο!


Οι πληροφορίες για έναν ταλαιπωρημένο σύλλογο αναφέρουν πως σύντομα κάποια διοικητικά στελέχη του, θα θέσουν θέμα απομάκρυνσης μιζαδόρου παράγοντα της ομάδας. Ο τελευταίος αυθαίρετα ανακατεύεται με θέματα του ποδοσφαιρικού τμήματος και κυρίως μεταγραφές...

Βολικός κανονισμός!

Με τα καταστατικά και τους κανονισμούς της ΚΟΠ, δύσκολα τα βγάζεις πέρα...

Τα τελευταία χρόνια, ο συντάκτης ενός κανονισμού αναφερόταν σε... «ρήξη αντικειμένου», αντί «ρίψη» (από το ρήμα «ρίπτω» που σημαίνει «ρίχνω»). Μιλάμε για τραγικό λάθος και «βιασμό» της ελληνικής γλώσσας...

Υπάρχουν όμως και πιο περίπλοκες περιπτώσεις. Όπως κι αυτή, για την οποία θα σας πληροφορήσουμε πιο κάτω...

Στο βιβλιάριο κανονισμών και εγγραφών της ΚΟΠ (σελ. 72, άρθρο 24.2) υπάρχει η εξής αινιγματική αναφορά: «Το σωματείο με το οποίο ο ποδοσφαιριστής είναι εγγεγραμμένος θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλιση του ποδοσφαιριστή έναντι ασθένειας, ατυχήματος ή ανικανότητας, μόνιμης ή προσωρινής, μερικής ή ολικής κατά τη διάρκεια της αποδέσμευσης του. Η κάλυψη θα πρέπει να εκτείνεται και κατά τη διάρκεια αγώνα ή προπόνησης της Εθνικής ομάδας».

Με απλά λόγια, η Ομοσπονδία μάς λέει ότι ένας παίκτης πρέπει να είναι ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια της αποδέσμευσής του (;;;). Επειδή η αποδέσμευση δεν έχει καμιά διάρκεια, αλλά κι επειδή δεν είναι λογικό να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη λέξη (δεν κολλάει στην πρόταση), εικάζουμε πως αυτός που συνέτασσε το συγκεκριμένο κανονισμό είχε κάπου αλλού το μυαλό του εκείνη την ώρα και ήθελε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εργοδότηση».

Υπάρχουν, βέβαια και κάποιοι πιο πονηροί, που υποστηρίζουν ότι επίτηδες έγινε λάθος στο συγκεκριμένο κανονισμό, έτσι ώστε να είναι καλυμμένη η ΚΟΠ έναντι των ποδοσφαιριστών που θέλουν να ασφαλίζονται, αλλά και έναντι των σωματείων που δυσκολεύονται να ασφαλίσουν παίκτες με τα σημερινά δεδομένα. «Έχω πρόνοια για να ασφαλίζεστε» θα λέει η ΚΟΠ στους παίκτες, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα μπορεί να τιμωρεί τους συλλόγους που δεν τους ασφαλίζουν, γιατί ο κανονισμός είναι άκυρος.

Ωραία πράματα...

Φάνης Μακρίδης

Ομόνοια για Κολαούτι, σύμφωνα με τη Γεντιόθ Αχρονόθ!

Στο Ισραήλ παίζουν πρώτο θέμα το ενδιαφέρον της Ομόνοιας για τον Αργεντινό στράικερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ρομπέρτο Κολαούτι! Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτει σήμερα η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα της χώρας, «Γεντιοθ Αχρονόθ». Σύμφωνα με το συντάκτη της είδησης οι πράσινοι γνωστοποίησαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τη γειτονική χώρα, αν πράγματι η Ομόνοια τον θέλει, δεν θα έχει πρόβλημα να τον εντάξει στο δυναμικό της, καθώς η ομάδα του Τελ Αβίβ κάνει ανανέωση της ομάδας και ρίχνει το μέσο όρο ηλικίας των παικτών. Συνεπώς, είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει με δανεισμό τον 29χρονο παίκτη και χωρίς να έχει απαιτήσεις.

Βέβαια, οι «τριφυλλοφόροι» θα πρέπει να ικανοποιήσουν οικονομικά τον Κολαούτι, ο οποίος έχει ετήσιες απολαβές που αγγίζουν τις 500.000 δολάρια (κοντά στις 300.000 ευρώ).

Ο Κολαούτι αν και είναι Αργεντινός, αγωνίζεται στην Εθνική Ισραήλ. Πήρε την υπηκοότητα της χώρας, αφού είναι παντρεμένος με Ισραηλινή. Στα παιχνίδια που έδωσε μέχρι τώρα η Μακάμπι Τελ Αβίβ, έπαιξε και μάλιστα διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα.

Φάνης Μακρίδης

H... μαγική Κυβέρνηση

Μετά από μεγάλη ερευνά ο Κυπριακός λαός επέλεξε τη μαγική Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, από άτομα που δεν έχουν ξανακυβερνήσει.
Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Νεοφυτος Mystifier.
Υπουργείο Εσωτερικών: Τιμουρ Κετσπαγια.
Υπουργείο Εξωτερικών: Μαρκος Παγδατής.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: Μιχάλης Χατζηγ
ιάννης.
Υπουργείο Οικονομικών: Αρχιεπίσκοπος.
Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων: Μιλτιάδης Νεοφύτου.
Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Γιώργος Περδίκης.
Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Ελένη η πόρνη.
Υπουργείο Υγείας: Γιάγκος Μικελλίδης.
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων: Νίκος Σιακόλας.
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Λο
υκάς Φανιέρος.
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών: Αιμιλία Κενεβέζου.
Κυπριακή Αστυνομία: Λώρης Λοιζίδης.
Γενικό επιτελείο Εθνικής Φρουράς Κύπρου: Μάριος Ματσάκης
  • Και ο Τσιουπής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Υπηρετούν τον αθλητισμό, αλλά είναι και… έμποροι αθλητισμού!



Ακόμα και στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές που συνδέουν την οικογένεια Ψημολοφίτη με τα ευρέως διαδεδομένα στο άθλημα της σκόπευσης , φυσίγγια Victory.
 
Του Φάνη Μακρίδη

Οι κατά καιρούς εγκύκλιοι του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, με στόχο να αποκλειστούν από Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών άτομα που έχουν εμπορικές σχέσεις με το άθλημα που υπηρετούν, καταλήγουν συνήθως στον κάλαθο των αχρήστων!

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν γίνει καταγγελίες για ανθρώπους του αθλητισμού, οι οποίοι ως διοικητικά στελέχη Ομοσπονδιών διαχειρίζονται κρατικά κονδύλια (χορηγίες ΚΟΑ), την ίδια στιγμή που είτε οι ίδιοι, είτε συγγενείς τους πρώτου και δεύτερου βαθμού, εμπορεύονται αθλητικό υλικό!

Όμως, παρά τους νόμους και τους κανονισμούς που τους απαγορεύουν να έχουν ιδιότητα αθλητικού παράγοντα και (ταυτόχρονα) να εμπλέκονται με εμπόριο υλικού που έχει σχέση με το άθλημά τους, συνεχίζουν ανενόχλητοι τον διπλό αυτό ρόλο, χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις.

O «ΠΟΛΙΤΗΣ», από σήμερα ανοίγει αυτόν το φάκελο, παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία...

Η ΣΚΟΚ
Πολλές από τις καταγγελίες που έχουν γίνει αφορούν τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ). Κανείς δεν αμφιβάλλει για την ικανότητα των ανθρώπων που τη διοικούν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή εγείρονται πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το ρόλο κάποιων εξ αυτών, αφού ενώ υπηρετούν τη σκοποβολή, την ίδια στιγμή έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με υλικό που κινείται στο εμπόριο και αφορά το συγκεκριμένο άθλημα.

G & L Calibers
Το έγγραφο από τον έφορο εταιρειών επιβεβαιώνει
τη σχέση του Ταμία της ΣΚΟΚ,
Λούκα Ψημολοφίτη με την εταιρεία G & L Calibers.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ταμία της Ομοσπονδίας, Λούκα Ψημολοφίτη, ο οποίος σχετίζεται (έμμεσα τουλάχιστον) με την εταιρεία G & L Calibers. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στον έφορο εταιρειών, σ’ αυτήν εμπλέκονται οι Ηλίας Ψημολοφίτης, Ευέλθων Ψημολοφίτης και Πασχάλης Ψημολοφίτης. Και με τους τρεις προαναφερθέντες ο Λούκας Ψημολοφίτης έχει συγγένεια πρώτου ή δεύτερου βαθμού!
Ποιο είναι το θέμα στην προκειμένη περίπτωση; Ότι η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει τα φυσίγγια Victory, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο άθλημα της σκόπευσης. Αν για παράδειγμα κάποιος πάει στο σκοπευτήριο Λευκωσίας (που για να ανεγερθεί, στοίχισε στο κράτος και τον φορολογούμενο πέραν των 4 εκατομμυρίων ευρώ) και θέλει να προμηθευτεί φυσίγγια, μπορεί να αγοράσει τα διαδεδομένα Victory. Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν διαθέσιμα σε αφθονία και πωλούνται στους ενδιαφερόμενους...
Ακόμα και στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κάποιος αναφορές που αποδεικνύουν πως η G & L Calibers παράγει τα συγκεκριμένα φυσίγγια. Στην ιστοσελίδα cyprushuntingmagazine.com, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία G & L CALIBERS LTD. κατασκευάζει τα φυσίγγια VICTORY από το 1977...».

Η οικογένεια...
Υπάρχουν κι άλλα δεδομένα που προκαλούν ερωτηματικά... Ο Λάκης Ψημολοφίτης, ο πατέρας του ταμία της ΣΚΟΚ, Λούκα, ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας και είναι ο ιδρυτής της... οικογενειακής εταιρείας G & L Calibers!!! Την ίδια στιγμή είναι πρόεδρος της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λευκωσίας, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου της πρωτεύουσας! Ενός σκοπευτηρίου που δημιουργήθηκε με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών αυτού του κράτους και στο οποίο πωλούνται τα φυσίγγια Victory...

Κι άλλες καταγγελίες
Για τη Σκοποβολή, υπάρχουν πολλές άλλες καταγγελίες για ανθρώπους που ενώ υπηρετούν το άθλημα, ταυτόχρονα συνδέονται με εμπόριο που αφορά αθλητικό υλικό, όπως δίσκους (τραπ, σκιτ) και μηχανές εκτόξευσής τους... Ορισμένες απ’ αυτές τις υποθέσεις στοιχειοθετούνται και θα παρουσιαστούν στην αυριανή μας έκδοση...

Οι προσπάθειες του Οργανισμού...
Ο ΚΟΑ ασχολήθηκε με την όλη υπόθεση από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Παράγοντες Ομοσπονδιών που χειρίζονταν χρήματα του κράτους, και κατ’ επέκταση των φορολογούμενων (επιχορηγήσεις μέσω ΚΟΑ), είχαν επιχειρήσεις που εμπορεύονταν αθλητικό υλικό. Με απλά λόγια, υπήρχαν φόβοι... Με κάποια απόφαση μιας Ομοσπονδίας θα μπορούσε να επωφεληθεί οικονομικά ένα άτομο του διοικητικού της συμβουλίου.

Έτσι, ο Οργανισμός επιχείρησε να πατάξει αυτό το φαινόμενο. Με εγκυκλίους ή ανακοινώσεις του, που αποστέλλονταν κατά καιρούς προς όλους τους εμπλεκόμενους, έστελνε σαφές μήνυμα: «Άτομα που έχουν έμμεσα ή άμεσα οικονομικά συμφέροντα με το άθλημα που υπηρετούν, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια Ομοσπονδιών».

Βάσει στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, ο ΚΟΑ άρχισε να ασχολείται με το ζήτημα ενεργά από το 2002, προσπαθώντας να καταπολεμήσει το φαινόμενο και να μην υπάρχουν σκιές για τους διαχειριστές χρημάτων που προέρχονταν από το κράτος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 23 Μαΐου του 2002, κοινοποιήθηκε προς όλες τις Ομοσπονδίες η ακόλουθη ανακοίνωση: «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω ότι παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια, τα μέλη του Δ.Σ. των Ομοσπονδιών να έχουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά συμφέροντα με το άθλημα που υπηρετούν. Προς τούτο, το Δ.Σ. του ΚΟΑ αποφάσισε ότι για σκοπούς δεοντολογίας αυτό δεν είναι αποδεκτό, γι’ αυτό θα πρέπει να μπει σχετική πρόνοια στα καταστατικά των Ομοσπονδιών ώστε να μην έχουν δικαίωμα εκλογής στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών άτομα που έχουν οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση οικονομική σχέση με το άθλημα».


Ενδεικτική είναι και η τελευταία ανακοίνωση που στάλθηκε από τον Οργανισμό στις Ομοσπονδίες (25/07/2011, ΠΕΡΙ ΚΟΑ ΝΟΜΟΣ) και η οποία αναφέρει: «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ημερ. 19/7/2011 να σας επιστήσω την προσοχή στο Νόμο του Οργανισμού και συγκεκριμένα στο μέρος Γ, παράγραφο 5(2)(κε), αναφορά 10(1)/1992 και το οποίο αναφέρει: ‘...οποιοσδήποτε μετέχει στη διοίκηση της ομοσπονδίας, δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος στη λήψη απόφασης, όταν υπάρχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό συμφέρον για τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας και το οποίο συμφέρον έχει υποχρέωση να αποκαλύψει πριν από την έναρξη της διαδικασίας για λήψη απόφασης. Σε περίπτωση που το συμφέρον δεν αποκαλύπτεται, η απόφαση είναι ακυρώσιμη και ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στην ΑΔΕΑ».

Η παραίτηση Καρτακούλλη...
Πληροφορίες αναφέρουν ότι φαινόμενα όπως κι αυτά που θίξαμε με το σημερινό μας δημοσίευμα, συνέτειναν στην απόφαση του Νίκου Καρτακούλλη να παραιτηθεί από την προεδρία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.
Ο ίδιος ο κ. Καρτακούλλης, πάντως, περίπου μια εβδομάδα μετά την παραίτησή του παραμένει άφαντος, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα...