Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Αθλητικό εμπόριο! Λόρδος και Perazzi, Γαβριηλίδης και Olympia!

Του Φάνη Μακρίδη

Χθες ο "ΠΟΛΙΤΗΣ" άνοιξε το φάκελο της υπόθεσης των αθλητικών παραγόντων, οι οποίοι έχουν άμεσες ή έμμεσες εμπορικές σχέσεις με το άθλημα που υπηρετούν. Συγκεκριμένα, παραθέσαμε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν πως κάποιοι άνθρωποι, λόγω του διπλού τους ρόλου, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε διοικητικά συμβούλια Ομοσπονδιών...
Σήμερα, λοιπόν, δίνουμε συνέχεια στο όλο θέμα, παρουσιάζονται δυο νέες υποθέσεις. Του πρόεδρου της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου κι αντιπρόεδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτρη Φ. Λόρδου, καθώς και αυτή του Προκόπη Γαβριηλίδη, πρόεδρου του Σκοπευτικού Ομίλου Λάρνακας και αντιπρόεδρου της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου.


Ο Δημήτρης Φ. Λόρδος, σύμφωνα με τα αρχεία του Έφορου Εταιρειών, έχει άμεση σχέση με την L.M.V. Hunter Enterprises Limited. Με βάση τα σχετικά έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, στην εταιρεία εμπλέκεται ο ίδιος προσωπικά, αλλά και ένα πρόσωπο με το οποίο έχει συγγένεια πρώτου βαθμού (Αγγέλα Λόρδου).

Δυο αποδείξεις
Μέχρι εδώ, ουδέν μεμπτόν... Το επιλήψιμο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η L.M.V. Hunter Enterprises Limited, εισάγει τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο άθλημα της σκόπευσης, τα γνωστά Perazzi. Αυτό αποδεικνύεται με δυο τρόπους. Στην ιστοσελίδα της Perazzi που κατασκευάζει τα εν λόγω όπλα, η L.M.V. Hunter Enterprises Limited αναφέρεται ως η εταιρεία που έχει την αντιπροσωπεία των συγκεκριμένων όπλων στην Κύπρο.

Η σχέση του Δημήτρη Φ. Λόρδου με τα όπλα Perazzi αποδεικνύεται κι από ένα συμβόλαιο που είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια μεταξύ της αντιπροσωπείας των όπλων στην Κύπρο και ενός σκοπευτή. Και στο συμφωνητικό έγγραφο, για λογαριασμό της εταιρείας υπέγραφε ο Δημήτρης Φ. Λόρδος!

Πώς γίνεται;
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο: Πώς γίνεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σκόπευσης που αποφασίζει για σημαντικά θέματα του αθλήματος, να έχει τέτοιου είδους σχέσεις με έναν σκοπευτή;
Ακόμη ένα ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι και το εξής: Γίνεται ο αντιπρόεδρος του κυπριακού Ολυμπιακού Κινήματος που προωθεί τα ιδεώδη του αθλητισμού, να έχει εμπορικές σχέσεις με τον αθλητισμό;

Γι’ αυτό ο ΚΟΑ...
Είναι γι’ αυτό που ο ΚΟΑ εδώ και περίπου μια δεκαετία προσπαθεί να πατάξει το φαινόμενο. Όπως γράψαμε και χθες, ο οργανισμός, με εγκυκλίους ή ανακοινώσεις του που αποστέλλονταν κατά καιρούς προς όλους τους εμπλεκόμενους, έστελνε σαφές μήνυμα: «Άτομα που έχουν έμμεσα ή άμεσα οικονομικά συμφέροντα με το άθλημα που υπηρετούν, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια Ομοσπονδιών».
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάσαμε χθες και παραθέτουμε και σήμερα, ο ΚΟΑ άρχισε να ασχολείται με το ζήτημα ενεργά από το 2002, προσπαθώντας να καταπολεμήσει το φαινόμενο και να μην υπάρχουν σκιές για τους διαχειριστές χρημάτων που προέρχονταν από το κράτος (χορηγίες ΚΟΑ προς Ομοσπονδίες). Ιδού οι δυο ενδεικτικές κοινοποιήσεις του Οργανισμού προς τις Ομοσπονδίες, που δημοσιεύσαμε χθες:

* 23/05/2002: «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω ότι παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια, τα μέλη του δ.σ. των Ομοσπονδιών να έχουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά συμφέροντα με το άθλημα που υπηρετούν. Προς τούτο, το δ.σ. του ΚΟΑ αποφάσισε ότι για σκοπούς δεοντολογίας αυτό δεν είναι αποδεκτό, γι’ αυτό θα πρέπει να μπει σχετική πρόνοια στα καταστατικά των Ομοσπονδιών ώστε να μην έχουν δικαίωμα εκλογής στα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών άτομα που έχουν οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση οικονομική σχέση με το άθλημα».

* 25/07/2011 (ΠΕΡΙ ΚΟΑ ΝΟΜΟΣ): «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού ημερ. 19/7/2011 να σας επιστήσω την προσοχή στο Νόμο του Οργανισμού και συγκεκριμένα στο μέρος Γ, παράγραφο 5(2)(κε), αναφορά 10(1)/1992 και το οποίο αναφέρει: ‘...οποιοσδήποτε μετέχει στη διοίκηση της ομοσπονδίας, δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος στη λήψη απόφασης, όταν υπάρχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό συμφέρον για τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας και το οποίο συμφέρον έχει υποχρέωση να αποκαλύψει πριν από την έναρξη της διαδικασίας για λήψη απόφασης. Σε περίπτωση που το συμφέρον δεν αποκαλύπτεται, η απόφαση είναι ακυρώσιμη και ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στην ΑΔΕΑ».
 
 
Αντιπρόεδρος και κατασκευαστής φυσιγγίων...
Περνάμε σε ακόμη μια υπόθεση παράγοντα που έχει εμπορικές σχέσεις με το άθλημα που υπηρετεί. Και αυτή η περίπτωση, όπως ήδη σημειώσαμε, αφορά τη Σκόπευση και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Λάρνακας και αντιπρόεδρου της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου, Προκόπη Γαβριηλίδη.
Ο κ. Γαβριηλίδης σχετίζεται άμεσα με την εταιρεία Olympia που κατασκευάζει τα ομώνυμα φυσίγγια και τα οποία πωλούνται σε σκοπευτές.
Ακόμα και το διαδίκτυο βρίθει αναφορών που επιβεβαιώνουν ότι ο Προκόπης Γαβριηλίδης είναι ο ιδιοκτήτης της κατασκευάστριας εταιρείας φυσιγγίων Olympia:


* «Η Εταιρεία Προκόπης Γ. Γαβριηλίδης Λτδ γνωστή για την κατασκευή των φυσιγγίων Olympia έχει να παρουσιάσει ένα νέο φυσίγγι για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για ένα δυνατό συνδυασμό από άριστα υλικά, τεχνογνωσία αλλά και παράδοση αφού στο νέο αυτό φυσίγγι έχει προστεθεί η κλασική και για δεκαετίες τώρα πετυχημένη μίλενη τάππα...» (cyprushuntingmagazine.com).

* « In 1935, George Gavrielides, a keen game hunter, started his small trading business in the town of Larnaca, of which one of its main commercial activities was the trading of imported game cartridges. In 1961, Procopis Gavrielides takes over the cartridge business from his father and at the same time starts the production and trading of his own local made cartridges» (olympia.com.cy).

 * «...τέλος, ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης, που ήταν οι εταιρίες CROWN RESORT GROUP OF COMPANIES, HERCULES TROPHIES, G & L Calibers LTD (φυσίγγια VICTORY) και Προκόπης Γαβριηλίδης Λτδ (φυσίγγια OLYMPIA)» (skopeftis.gr).

Το σκοπευτήριο...
Τα ίδια ερωτήματα εγείρονται και για την περίπτωση του κ. Γαβριηλίδη. Υπάρχει και μια άλλη πτυχή στο όλο θέμα, όμως. Το σκοπευτήριο Λάρνακας, που ανεγέρθη πρόσφατα με λεφτά του φορολογούμενου (το κόστος υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ) και θα παραδοθεί σύντομα, λογικά θα το διαχειρίζεται ο Σκοπευτικός Όμιλος Λάρνακας. Πρόεδρος του οποίου είναι ο Προκόπης Γαβριηλίδης. Αν πωλούνται στις εγκαταστάσεις φυσίγγια Olympia, δεν θα μένουν σκιές (ίσως και άδικα, δεν λέμε) σε βάρος του κ. Γαβριηλίδη;

Αδιανόητο
Στόχος των δημοσιευμάτων μας, ασφαλώς και δεν είναι να πλήξει στελέχη αθλητικών φορέων. Υπάρχουν παράγοντες όπως και οι προαναφερθέντες, που είναι ικανοί και έχουν προσφέρει στον αθλητισμό. Είναι αδιανόητο, ωστόσο, να έχουν εμπορικές σχέσεις, έστω και έμμεσα, με τα αθλήματα που υπηρετούν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολλοί απ’ αυτούς διαχειρίζονται χρήματα που προέρχονται από τον φορολογούμενο και την ίδια ώρα ο ανώτατη αθλητικά αρχή του τόπου απαγορεύει τον διπλό αυτό ρόλο...
 
Οι χθεσινές μας αναφορές...

Χθες, βάσει αδιάσειστων στοιχείων, αποκαλύψαμε τις έμμεσες εμπορικές σχέσεις που έχει ο ταμίας της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου, Λούκας Ψημολοφίτης, με το άθλημα που υπηρετεί.
Στα έγγραφα της εταιρείας G & L CALIBERS LTD που κατασκευάζει τα φυσίγγια Victory και τα οποία πωλούνται σε σκοπευτές μας, βρίσκονται τα ονόματα συγγενών του (πρώτου βαθμού)...
Την εταιρεία την ίδρυσε ο πατέρας του, Λάκης Ψημολοφίτης, που για χρόνια υπηρέτησε τη ΣΚΟΚ, ως πρόεδρός της και πλέον είναι το κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λευκωσίας. Σημειώνεται πως η Οργάνωση διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου της πρωτεύουσας! Ενός σκοπευτηρίου που δημιουργήθηκε με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών αυτού του κράτους και στο οποίο πωλούνται τα φυσίγγια Victory...
Όπως γράψαμε και χθες, για τη Σκοποβολή υπάρχουν πολλές άλλες καταγγελίες για ανθρώπους που ενώ υπηρετούν το άθλημα, ταυτόχρονα συνδέονται με εμπόριο που αφορά αθλητικό υλικό, όπως δίσκους (τραπ, σκιτ) και μηχανές εκτόξευσής τους... Δεν στοιχειοθετούνται όλες, βέβαια.

Ο Σαββίδης για τις μηχανές
Οι ανησυχίες των σκοπευτών για το αθλητικό υλικό που προωθείται στην Κύπρο, αποτυπώνονται στα λόγια του Φειδία Σαββίδη. Ο αθλητής του τραπ, σε συνέντευξή του που εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα cyprushuntingmagazine.com, αναφέρει τα ακόλουθα: Εδώ στην Κύπρο οι μηχανές των γηπέδων που ρίχνουμε αγώνες είναι μόνο ΝΑΣΤΑ (σ.σ. φινλανδικές μηχανές εκτόξευσης δίσκων) και πουθενά σχεδόν στο εξωτερικό δεν τις βρίσκουμε, αντιθέτως βρίσκουμε μηχανές ΜΑΤΤΑΡΕΛΛΙ που είναι τελείως διαφορετική η εκτόξευση του δίσκου από τις δικές μας. Αποτέλεσμα είναι να θέλουμε τριπλάσιο χρόνο προσαρμογής στο σκοπευτήριο από τους άλλους αθλητές άλλων χωρών. Είναι η ευκαιρία της ζωής μας τώρα που γίνεται το σκοπευτήριο της Λάρνακας να τοποθετηθούν μηχανές που βρίσκουμε μπροστά μας σε όλους τους αγώνες εξωτερικού και να αφήσομε τα συμφέροντα μας πίσω για μια φορά όχι μόνο για το καλό τις σκοποβολής, αλλά και τα νεαρά παιδιά να ξεκινούν με μια σωστή βάση αυτό το άθλημα. Πιστεύω πως έτσι απλά το άθλημα θα δει καλύτερες μέρες και τα αποτελέσματα θα είναι σχεδόν ισάξια με το skeet».

Φέρνει τα Perazzi

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει το πολύτιμο πληροφορίες που παρέχετε σε άρθρα σας. Θα σελιδοδείκτη ιστολόγιό σας και ελέγξτε και πάλι εδώ τακτικά. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα μάθει πολλά νέα πράγματα εδώ! Καλή τύχη για την επόμενη!