Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Φουντώνουν τα "παιχνίδια"

-Μπήκαμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος και άρχισαν τα διάφορα “μαγειρέματα”. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τώρα. Μπορεί φέτος να μειώθηκε λίγο το πρόβλημα με το νέο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, αλλά συνεχίζει να υπάρχει. Κάποτε οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν, αλλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις γίνεται η συμφωνία!

-Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που το οικονομικό χάσμα είναι μεγάλο. Σε αυτή την περίπτωση επιστρατεύονται άλλοι τρόποι. Πλησιάζουμε τους εύθραυστους στόχους για να γίνει οπωσδήποτε η δουλειά μας. Αλλιώς, το τρένο θα φύγει. Η δουλειά μας γίνεται και αναλαμβάνουμε δράση για τον επόμενο αγώνα, αφού μελετήσουμε πρώτα πώς θα κινηθούμε. Αυτά έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται και φέτος.

- Υπήρξε περίπτωση που ο αρχηγός του "παιχνιδιού" πιάστηκε στα πράσα και τελικά τον έδιωξαν. Όταν πήραν μυρωδιά έναν άλλο, κατάστρωσε σχέδιο για να την βγάλει "καθαρός" και προσπάθησε να πείσει ότι έπεσε εξιλαστήριο θύμα! Κάλεσε κάποιους πρώτα να κάνουν ανταρσία και μετά έκανε τα πάντα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα! Και μερικοί (δυστυχώς) το έχαψαν. Υπήρξαν και άλλοι στο σχέδιο. Αυτοί που τελικά τα κατάφεραν!

-Υπάρχουν, όμως, και οι έντιμοι άνθρωποι. Αυτοί που δεν ανέχονται τις δολοπλοκίες και παίρνουν μέτρα. Αλλά πόσοι είναι αυτοί; Πολύ λίγοι. Και δυστυχώς αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι τους ρίχνουν και ευθύνες με τα λεγόμενα και τα γραφόμενά τους!

Ανδρέας Σταυρινίδης
Asimvivastos-gipedo@hotmail.com

Δημοσιεύτηκε στις 09/03/2008 στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"
Στήλη: Ο Ασυμβίβαστος

Άρχισαν τα «νιαουρίσματα»

Γιατί πάντα στα τελικά στάδια του πρωταθλήματος όταν αρχίζουν τα καθοριστικά παιχνίδια, φτάνουν στα αυτιά μας απίστευτες ιστορίες για προσυνενοημένα αποτελέσματα; Φταίει μήπως ή καχυποψία μας; Κι αν φταίει η καχυποψία μας, γιατί τότε αυτές οι ιστορίες που φτάνουν στα αυτιά μας από «γνώστες των παρασκηνίων» περιλαμβάνουν ακριβείς λεπτομέρειες; Πάμε να δούμε κάποιες από τις πιο πρόσφατες...

Τα 50.000 ευρώ...
Σχετικά φρέσκια ιστορία με πολύ ενδιαφέρον. Τη μεταφέρουμε ευθύς αμέσως: Η φιλοξενούμενη ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τους βαθμούς. Η γηπεδούχος, είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Άνθρωπος που εκπροσωπεί ομάδα φίλων του συλλόγου που καίγεται για νίκη, φέρεται να τηλεφωνεί σε διοικητικό στέλεχος των αδιάφορων. Ο «αδιάφορος» (ας τον ονομάσουμε έτσι) ζητά 50.000 ευρώ σε αντάλλαγμα με τους τρεις βαθμούς. Μάλιστα στη συνομιλία έγινε και συνεννόηση για την ενδεχόμενη συνάντηση σε περίπτωση συμφωνίας. Έξω από κέντρο δεξιώσεων στην ελεύθερη περιοχή... Τελικά η κουβέντα χαλά. Η ομάδα φίλων δεν είναι σε θέση να καταβάλει άμεσα τα 50 χιλιάρικα (ήθελε λίγες ημέρες για να τα συγκεντρώσει), σύμφωνα με τους γκουρού του παρασκηνίου, τη στιγμή που ο «αδιάφορος» τα ήθελε όλα προκαταβολικά. Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα που είχε ανάγκη τη νίκη, την πήρε στο τέλος.

Τα 90.000 ευρώ
Ο παράγοντας της ομάδας που πάει για τα ψηλά, δέχθηκε πρόταση από τον προσεχή αντίπαλο που μάχεται για παραμονή. Οι μαχόμενοι για αποφυγή του υποβιβασμού προσφέρουν 90.000 Ευρώπουλα. Το ποσό δελεάζει τον παράγοντα και ο τελευταίος είναι πρόθυμος να θυσιάσει τους ψηλούς στόχους για το παραδάκι. Ο πρόεδρος, όμως, διαφωνεί. Δεν θέλει το χρήμα και προτιμά η ομάδα να προσπαθήσει για το όνειρο. Επέρχεται ρήξη στις σχέσεις των δυο ανδρών και ακολουθεί μια αποχώρηση...Η ομάδα που πήγαινε για τα μεγάλα πράματα, ευτυχώς για το ποδόσφαιρό μας, έπαιξε και πήρε την επιτυχία.

Η μεγάλη ανακατωσούρα
Η ομάδα έχει πετύχει τους στόχους της και είναι αδιάφορη. Σύμφωνα πάντα με τους γνώστες του παρασκηνίου, «ανοίγει σκέλια» που λέμε στην ποδοσφαιρική αργκό και δέχεται απρόσμενη ήττα από μια άλλη, απελπισμένη και σαφώς χαμηλότερης δυναμικότητας. Λέχθηκε ότι «άνθρωπος κλειδί» είπε στους παίκτες να μην φορτσάρουν...Ο big boss το μαθαίνει και αποφασίζει να παραιτηθεί. Στην ουσία το κάνει για να φάει και τον «άνθρωπο κλειδί». Ο big boss «μεταπείθεται» ανακαλώντας την παραίτηση (άλλο που δεν ήθελε) και ακολουθεί ψηφοφορία στο συμβούλιο για να δουν αν θα διώξουν τον «κλειδαρά» (τον «άνθρωπο κλειδί» βρε). Με ψήφους 10-2 κερδίζει ο big boss και δείχνουν στον άλλο την πόρτα της εξόδου.Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Οι παίκτες θέλανε τον «άνθρωπο κλειδί», θεώρησαν ότι κακώς κι αδίκως τον έφαγε ο big boss και αρνούνται να προπονηθούν αν δεν απολογηθεί ο τελευταίος...

Eπίλογος: Περίεργες ιστορίες ακούγονται πολλές και είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθούν. Συνεπώς, δεν μπορούμε να τις υιοθετούμε. Δεν μπορούμε όμως ούτε να τις απορρίπτουμε εύκολα. Όλοι ξέρουμε ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο μας. Θα θυμάστε τους ποδοσφαιριστές που κατάγγελλαν από τα ερτζιανά ότι παράγοντας τους είπε να κάτσουν να τις φάνε...Υπάρχουν και παιχνίδια, για τα οποία όσα ακούστηκαν αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινά στο γήπεδο. Θα μου μείνει αξέχαστη μια αναμέτρηση. Οι παίκτες της μιας πλευράς ήταν μιλημένοι απ΄ τη διοίκηση, έκαναν τα πιο γελοία λάθη που μπορεί να βάλει ο νους και ο προπονητής 15 λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα ήταν ακόμα στον πάγκο μη μπορώντας να πιστέψει τα όσα έγιναν στο γήπεδο...Το ευχάριστο είναι ότι το νέο σχέδιο πρωταθλήματος δεν ευνοεί τα σικέ, καθώς λίγοι είναι οι αδιάφοροι.

Άντε αυτά, γιατί έπεσε η γραμμή και βγήκαμε εκτός… διαδικτύου. «Επανασύνδεση» την ερχόμενη εβδομάδα.

Φάνης Μακρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 07/03/2008 στην ιστοσελίδα "protathlima.com"
Στήλη: "Εκτός (δια)δικτύου"

Τέσσερα παιχνίδια «μπλοκαρίστηκαν»

Η 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος α΄ κατηγορίας συνοδεύτηκε από περίεργες ιστορίες, που αφορούσαν αποτελέσματα συγκεκριμένων παιχνιδιών. Και να σκεφτείτε ότι φέτος με το νέο τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, οι αδιάφορες ομάδες είναι πολύ λίγες...

* Ακούσαμε πάλι «σενάρια» με πρωταγωνιστές μεσαζόντες που είναι σε θέση να ελέγχουν καταστάσεις και για κίνηση μεγάλων ποσών...

* Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για κουβέντες του καφενέ, αφού καμιά απ΄ αυτές τις ιστορίες που μεταδίδουν οι «γνώστες του παρασκηνίου» δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ή να αποδειχθεί.

* Κι όμως, οι εταιρείες στοιχημάτων που παρακολουθούν τα πονταρίσματα που παίζονται σε κάποιες αναμετρήσεις, δεν τα περνούν στο ντούκου όλα αυτά που κυκλοφορούν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, για όσους δεν το έψαξαν το θέμα, τέσσερις από τους επτά αγώνες της 24ης αγωνιστικής, «μπλοκάριστηκαν» από διαφορετικές εταιρείες στοιχημάτων!

* Και για να σταματήσουν κάποιες εταιρείες να δέχονται στοιχήματα για ορισμένους αγώνες, κάτι περισσότερο θα ξέρουν. Μην ξεχνάμε ότι οι «μπουκς» δεν κινούνται στην τύχη. Έχουν πολύ καλές πληροφορίες (φαίνεται απ΄ τις τιμές που δίνουν για να παρασύρουν τους παίκτες του στοιχήματος) και παρακολουθούν πολύ στενά τα πονταρίσματα στο παζάρι.

* Μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΟΥΕΦΑ σε μια προσπάθειά της να ελέγξει τα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διογρανώσεων, συνεργάζεται με εταιρεία που μοναδική της δουλειά είναι να παρακολουθεί τα ύποπτα πονταρίσματα σε όλο τον κόσμο.
Όλα αυτά μας κάνουν να διερωτόμαστε: Είναι όντως κουβέντες του καφενέ;

Φάνης Μακρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 12/03/2008 στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"
Στήλη: "Ο Παρατηρητής"