Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σεισμός 3,0 Ρίχτερ από την έκρηξη!


Δόνηση μεγέθους 3,0 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε στην περιοχή Ζυγίου το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό και Σεισμογραφικό Κέντρο στις 5:47 το πρωί της Δευτέρας, την ώρα της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Η έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων προκάλεσε δόνηση 3,0 Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αισθητή δόνηση, που δεν προκαλεί ζημιές».

Όμως στην περίπτωση της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, η δόνηση ήταν απλά το παράγωγο της έκρηξης που σκότωσε 12 άτομα και προκάλεσε ζημιά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Τι τίναξε την Κύπρο στον αέρα;

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Τι τίναξε την Κύπρο στον αέρα;: "Τα κοντέινερ, όπως φυλάσσονταν στη βάση. Η φωτογραφία ανέβηκε στο Twitter και είναι αυθεντική όπως πιστοποιεί η αναγραφή IRISL που φέρει το ..."

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Η φωτογραφία του «ΠΟΛΙΤΗ» τα λέει όλα!

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Η φωτογραφία του «ΠΟΛΙΤΗ» τα λέει όλα!: "Η φωτογραφία που εξασφάλισαν οι συντάκτες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «ΠΟΛΙΤΗ» τα… λέει όλα! Εμπορευματοκιβώτιο φανερά αλλοιωμένο, το οποίο..."

Η φωτογραφία του «ΠΟΛΙΤΗ» τα λέει όλα!

Η φωτογραφία που εξασφάλισαν οι συντάκτες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «ΠΟΛΙΤΗ» τα… λέει όλα! Εμπορευματοκιβώτιο φανερά αλλοιωμένο, το οποίο λογικά θα έπρεπε να είχε ταρακουνήσει τους πάντες. Όμως, ζούμε στην Κύπρο...
Κάντε «κλικ» για το δημοσίευμα εδώ… http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=209946&-V=articles

Τι τίναξε την Κύπρο στον αέρα;

Τα κοντέινερ, όπως φυλάσσονταν στη βάση. Η φωτογραφία ανέβηκε στο Twitter και είναι αυθεντική όπως πιστοποιεί η αναγραφή IRISL που φέρει το λευκό κοντέινερ, καθώς αυτή ήταν η ονομασία του πλοίου που μετέφερε το φορτίο

Του Μικαέλο Παπαδάκη
Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα που διέρρευσε η Wikileaks τα 98 κοντέινερ που τίναξαν στον αέρα τη Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού περιείχαν «ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών, κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου». Με απλά λόγια επρόκειτο για προωθητική πυρίτιδα.

Το τηλεγράφημα στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και φέρει υπογραφή της Χίλαρι Κλίντον.

Μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τη φύλαξη των εκρηκτικών παραμένουν αναπάντητα:
- Γιατί τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή;
Τα εκρηκτικά φυλάγονταν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», δίπλα στα κρεβάτια 100 και πλέον εθνοφρουρών, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, «το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην Κύπρο», όπως αναφέρει στο site της η ΑΗΚ, όπου εργάζονταν 200 άτομα.

- Γιατί δεν τηρήθηκαν οι κανόνες φύλαξης;
Σύμφωνα με πεπειραμένους πυροτεχνουργούς τα πυρομαχικά δεν έπρεπε να φυλάσσονται σε εμπορευματοκιβώτια ανάμεσα σε θάμνους αλλά να είχε ταφεί κάθε φορτίο μακριά από το άλλο, σε γκρεταρισμένη περιοχή.

- Ποιος έστειλε δώδεκα παλικάρια στον τάφο;
Όπως είπε στον ΑΝΤ-1 ο Συνταγματάρχης - Ειδικός Πυροτεχνουργός Βασίλης Καπράλος σε περίπτωση ανάφλεξης «απομακρυνόμαστε και καλυπτόμαστε σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου». Στο Βασιλικό οι περισσότεροι από τους νεκρούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με νερό, χρησιμοποιώντας μάνικες και λάστιχα.

- Γιατί δεν εκκενώθηκε η Βάση από την περασμένη Δευτέρα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης στα κοντέινερ; Αντ’ αυτού επιλέγηκε να ραντίζουν τα κοντέινερ για να πέφτει η θερμοκρασία.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, που δεν είναι μόνο πολιτικές και δεν εξαντλούνται στις παραιτήσεις του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, αλλά ενδέχεται να είναι και ποινικές για τους δυο άνδρες, που ίσως να βαρύνονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας.

Ακίνδυνο το φορτίο του Monchegorsk



Διαβάστε είδηση από το ΚΥΠΕ στις 13 Φεβρουαρίου του 2009...

13 Φεβρουαρίου 2009

Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το υλικό το οποίο βρισκόταν στο υπό κυπριακή σημαία πλοίο Monchegorsk είναι απολύτως ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Ανέφερε ακόμα ότι το υλικό βρίσκεται σε περισσότερα από 90 εμπορευματοκιβώτια και σημείωσε πως το υλικό αυτό είναι πρώτη ύλη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών.

Σε δηλώσεις στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου μεταφέρθηκαν με φορτηγά αυτοκίνητα τα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν το στρατιωτικό υλικό από το πλοίο Monchegorsk, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την εκφόρτωση του πλοίου και φύλαξη του υλικού στη ναυτική βάση. Το υλικό είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, η διαδικασία από πλευράς εκφόρτωσης και μεταφοράς του υλικού στη ναυτική βάση κυλά ομαλά και επομένως όλα βαίνουν καλώς».

Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκφόρτωσης, ο Υπουργός απάντησε πως «ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η όλη δουλειά με το φως της ημέρας. Εάν μας πάρει λίγο παραπάνω δεν χάθηκε ο κόσμος» και πρόσθεσε πως «έχουμε και τη δυνατότητα και τη θέληση να ολοκληρώσουμε το έργο σήμερα».

Ερωτηθείς τι θα γίνει τελικά το υλικό, ο κ Παπακώστας απάντησε πως αυτό «βρίσκεται μέσα στα φορτία, είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και θα τοποθετηθεί εδώ στη ναυτική βάση και θα υπάρξει και φύλαξη».

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα φυλάγεται το υλικό, απάντησε πως «αυτό είναι άγνωστο. Δεν γνωρίζουμε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες και περιστάσεις θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή» του όλου σκεπτικού.

Πρώτη ύλη για πυρομαχικά
Ερωτηθείς τι είναι τελικά αυτό το υλικό, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως αυτό που μπορεί να πει είναι πως «το υλικό είναι ασφαλές. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» επανέλαβε, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον το υλικό είναι επικίνδυνο απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «όχι, όχι, δεν είναι επικίνδυνο και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας». Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να πει «ακριβώς τι υλικό είναι. Το υλικό αυτό θα μπορούσε κανονικά να χρησιμοποιηθεί όταν θα υπήρχε για παράδειγμα εργοστάσιο ώστε από την πρώτη ύλη ας την πούμε, είναι πρώτη ύλη, να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν πυρομαχικά».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Παπακώστας είπε πως «δεν υπάρχουν όπλα, απλά υπάρχει υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών».

Ερωτηθείς εάν το υλικό θα επιθεωρηθεί από ξένους ειδικούς, ο Υπουργός απάντησε «μπορεί ναι μπορεί όχι. Αυτό θα το δούμε στην πορεία». Πρόσθεσε ακόμα ότι το υλικό «έχει κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για πόσα εμπορευματοκιβώτια μιλούμε και για πόσους τόνους υλικού, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε πως πρόκειται για «περίπου 90 ίσως και περισσότερα εμπορευματοκιβώτια» και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς το βάρος του.
«Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ούτε πόσα εμπορευματοκιβώτια είναι, αλλά ούτε και το βάρος. Εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο, το οποίο όπως έχω πει είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», είπε και εξήγησε πως «θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένους τόπους χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος».

Σε ερώτηση εάν υπήρξε επαφή της Κυπριακής Δημοκρατίας με το διεθνή παράγοντα και ειδικά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του πλοίου Monchegorsk, ο Υπουργός απάντησε πως «εμείς ακολουθήσαμε ακριβώς την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από κει και πέρα η κατάσχεση και φύλαξη ήταν έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως «οπωσδήποτε υπήρχε και συνεννόηση και με τα αρμόδια όργανα Συμβούλιο Ασφαλείας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα επιθεωρηθεί το υλικό από ειδικούς, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό θα εξαρτηθεί στη πορεία» είπε.
Σε ερώτηση εάν το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Φρουρά απάντησε πως «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, ούτε μπορώ να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω».

Όταν οι ταγοί αδυνατούν...

Σε κάτι τέτοιες στιγμές δεν είναι σωστό να το ρίχνεις στη γκρίνια. Προέχει να ξεπεράσουμε την κρίση. Να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, να περιποιηθούμε τις πληγές μας, να σταθούμε δίπλα στους οικείους όσων χάθηκαν...

Δεν μπορείς, όμως, ούτε να σιωπήσεις εντελώς. Δεν μπορείς να κλείσεις ερμητικά το στόμα. Γιατί αν το κάνεις αυτό, αν μείνεις απαθής και αρχίσεις να σφυρίζεις αδιάφορα, τότε τα ίδια κακά (και χειρότερα) πιθανότατα να βρεθούν πάλι μπροστά σου.

«Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα, τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν τρία χρόνια από πλοίο το οποίο είχε προορισμό τη Συρία» ανέφερε μεταξύ άλλων η είδηση που διάβαζα το πρωί και η οποία με πίκρανε και με εξόργισε συνάμα, αποτελώντας το έναυσμα για μια σειρά από συνειρμούς... «Μα είναι δυνατόν να φυλάσσεις για τρία χρόνια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, χωρίς τις δέουσες προφυλάξεις, σε έναν τόπο με απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες;» διερωτήθηκα ακολουθώντας το δρόμο της λογικής...

Γίνεται να μην λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα σε έναν τόπο, στον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών έχουν υπηρετήσει την Εθνική Φρουρά και αντιλαμβάνονται με ευκολία ότι δεν παίζεις με τα εκρηκτικά;

Κι, όμως, ναι! Γίνεται!!! Στην Κύπρο αυτή η εντελώς παράλογη κατάσταση, φαίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας. Σαν κάτι φυσιολογικό...

Βλέπετε, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις Αρχές μας. Οι άνθρωποι που μας διοικούν, που κατέχουν τα καίρια πόστα, οι ταγοί μας, δεν σκέφτονται τον απλό κόσμο. Τον ξεχνούν, είτε άθελά τους, είτε γιατί έτσι τους βολεύει. Υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα που βοούν.

Το έχουμε βιώσει και στον αθλητισμό. Έχουμε δει ανθρώπους της πολιτικής ηγεσίας (εννοούμε όλους τους πολιτικούς απ’ όλες τις παρατάξεις), οι οποίοι ασχολούνται ευκαιριακά με το χώρο μας για να αποκομίσουν όφελος. Ή άτομα να παίρνουν αποφάσεις και να  κάνουν κινήσεις, τάχατες για προστασία του αθλητισμού. Και λέμε «τάχατες», γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι την ίδια στιγμή αυτοί που μας παίζουν τους σωτήρες, με τα όσα πράττουν ευνοούν και βολεύουν λίγους, σε βάρος πολλών που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να καταγράφουμε περιπτώσεις, γιατί θα είναι σαν να εκμεταλλευόμαστε τον ανθρώπινο πόνο για να εκτοξεύσουμε πυρά... Όλοι τα ξέρουμε.

Αυτό το τραγικό συμβάν, λοιπόν, το οποίο μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες (τολμώ να προβλέψω ότι καταστάσεις σαν κι αυτή δύναται να μας πάρουν χρόνια πίσω) καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος σ’ αυτό τον τόπο. Το οποίο αποδίδεται με την ακόλουθη φράση: Πάμε όλοι θύμα εγωκεντρικών ηγετών, οι οποίοι προσκολλημένοι στα... δικά τους θέματα, παραμελούν τους πολίτες αυτού του τόπου κι αδυνατούν να προστατεύσουν τον απλό κόσμο...

Δεν μας μένει παρά να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο (στο βαθμό που μπορούμε) και να προσπαθήσουμε να μάθουμε από τα λάθη μας... Ειδικά εμείς που δεν φροντίσαμε τόσα χρόνια να αποκτήσουμε άξιους ηγέτες. Όσο για «απόδοση ευθυνών», δυσκολεύομαι να κάνω λόγο, γιατί αυτά δεν συμβαίνουν σε έναν τόπο όπου ανθεί η ευθυνοφοβία, κυρίως στις τάξεις αυτών των οποίων παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις...

Φάνης Μακρίδης

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Όταν οι ταγοί αδυνατούν...

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Όταν οι ταγοί αδυνατούν...: "Σε κάτι τέτοιες στιγμές δεν είναι σωστό να το ρίχνεις στη γκρίνια. Προέχει να ξεπεράσουμε την κρίση. Να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, να περι..."

Τα παίρνει από παντού η Ομόνοια


Το τμήμα μάρκετινγκ της Ομόνοιας δούλεψε σκληρά για να εξασφαλίσει το deal με την PrimeTel, με την πρόσφατη συμφωνία να δημιουργεί και ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τους πράσινους σε ό,τι αφορά τις τρεις εταιρείες που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το «τριφύλλι» πήρε πρόσφατα γερή προκαταβολή από την PrimeTel, διατηρεί διαφήμιση της Cyta στο μπροστινό μέρος της φανέλας και συνεχίζει να διατηρεί συμβόλαιο με την LTV μέχρι το 2013.
Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Στα Κατεχόμενα ο Άκος Σέπερ

Στη Γενίτζαμι, ανερχόμενη δύναμη του Τ/κ ποδοσφαίρου, που ανέβηκε φέτος στην α' κατηγορία και με την οικονομική ευρωστία της διεκδικεί ακόμη και το πρωτάθλημα, θα παίξει μπάλα τη νέα σεζόν ο Άκος Σέπερ.

Ο 32χρονος Ούγγρος αμυντικός ήρθε στην Κύπρο το 2005 για λογαριασμό της ΑΠΕΠ (21 συμ.), την περίοδο 2006-08 έπαιξε στον Άρη (42 συμ.) και 2008-10 στο Διγενή (44 συμ.), ενώ πέρυσι ήταν στην Ομόνοια Αραδίππου, όπου είχε φουλ συμμετοχές.

Φαίνεται πως τα λεφτά των Τουρκοκυπρίων «μίλησαν» πολύ στο συγκεκριμένο θέμα.

Φωνές με ημερομηνία λήξης

Από μόνο του, το γεγονός ότι το θέμα των φακέλων της UEFA ανέβηκε ξανά στην επιφάνεια ένα χρόνο μετά που «κόλλησε» η έρευνα της Αστυνομίας και χωρίς να υπάρχουν νέες ενδείξεις στην υπόθεση, μας έκανε να αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Αστυνομία δεν κατάφερε στα μέσα του 2010 να στοιχειοθετήσει τις αναφορές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας περί ύποπτων αγώνων, οι αναφορές του θέματος στον Τύπο κατέληξαν να είναι σποραδικές τους τελευταίους μήνες, ο χρόνος κυλούσε και, ξαφνικά, ξανά στην επικαιρότητα οι φάκελοι.

Ρώτησα την περασμένη εβδομάδα τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωνά Νικολάου, αν πιστεύει πως το θέμα των ύποπτων αγώνων στην Κύπρο ξανανοίχτηκε λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα ή αν είναι λόγω νέων στοιχείων. Ο ίδιος μου απάντησε πως το θέμα ξανανοίχτηκε «λόγω των φωνών που βάλαμε εμείς» και εννοούσε την πολιτική του παράταξη.

Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του κ. Νικολάου και των υπόλοιπων πολιτικών και ποδοσφαιρικών παραγόντων που έβγαλαν ουσιαστικά το θέμα από τη ναφθαλίνη, όμως το γεγονός ότι, μερικές μέρες μετά, το θέμα απλά εγκαταλείφθηκε, μου δίνει την εντύπωση ότι οι συγκεκριμένες φωνές ήταν απλά για λόγους εντυπωσιασμού. Μακάρι αυτό να μην ισχύει και αυτή τη στιγμή να γίνονται, χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για την εξεύρεση άκρης στο θέμα. Όμως, γνωρίζοντας την κυπριακή παράδοση, υποθέτω πως η σιωπή που έπεσε στο θέμα υποδηλώνει πως πάμε γι’ άλλο ένα αδιέξοδο.

Μερικά από τα ΜΜΕ δείχνουν πρόθεση να κρατήσουν το θέμα στην επικαιρότητα, ενώ η UEFA λέει πως είναι έτοιμη να βοηθήσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Εμείς θα θέλαμε να δούμε και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, είτε είναι στη Βουλή, είτε στην κυβέρνηση, να εμμένουν στην υπόθεση, να συνεχίσουν να πιέζουν για απαντήσεις και να μην προχωρήσουν στο επόμενο θέμα της πολιτικής-κοινωνικής ατζέντας όταν το ενδιαφέρον για τους φακέλους ξεφουσκώσει. Μόνο έτσι θα πειστούμε ότι οι φωνές της περασμένης εβδομάδας και οι τηλεοπτικές-ραδιοφωνικές αντιπαραθέσεις δεν ήταν απλά για το θεαθήναι, αλλά γιατί πραγματικά υπήρξε ενδιαφέρον για εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους