Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Λάθη που δεν πρέπει να γίνουν φέτος



Το καλοκαίρι του 2010 στην Ομόνοια έγιναν εγκλήματα ενόψει του αγώνα με τη Σάλτσμπουργκ για τον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, λάθη που ακόμη και σήμερα τα πληρώνει (βλ. έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ).

Ένα από τα λάθη που έγιναν πριν ένα χρόνο και τα οποία είχαμε θίξει τότε, ήταν στο σκάουτινγκ και στην προετοιμασία της ομάδας. Μόλις έγινε πέρσι η κλήρωση, έψαξα, βρήκα και δημιούργησα επαφή με αυστριακό δημοσιογράφο, που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της Σάλτσμπουργκ. Αρχίσαμε να ανταλλάζουμε πληροφορίες για τις δύο ομάδες και στην «Καθημερινή» στις 25 Ιουλίου του 2010 είχα γράψει για δύο παίκτες της αυστριακής ομάδας:

«11. Γκονζάλο Ζαράτε Αργεντινή, 25 ετών, 1.82μ.
Ο τρόπος που παίζει θυμίζει αρκετά Αριέν Ρομπέν, αφού αγαπημένη του κίνηση είναι να συγκλίνει από δεξιά προς το κέντρο και να σουτάρει».

«6. Κρίστιαν Σβιγκλερ Ελβετία, 26 ετών, 1.73μ.
Γρήγορος ποδοσφαιριστής, αναλαμβάνει τις εκτελέσεις των πλάγιων άουτ, αφού έχει την ευχέρεια να στέλνει την μπάλα με το χέρι σε απόσταση 30 μέτρων».

Στις 27 Ιουλίου στο ΓΣΠ στο 8’ της αναμέτρησης, ο Ζαράτε έκανε μακρινό σουτ μετά που σύγκλινε και άνοιξε το σκορ. Στις 4 Αυγούστου στο Σάλτσμπουργκ, στο 21’ ο Σβέντο πέτυχε το 1-0, μετά από πάσα του Ζαράτε που είχε συγκλίνει και είχε βγάλει έτσι εκτός θέση αμυντικό. Στο 37’ ο Σχίμερ με κεφαλιά μετά από μακρινή εκτέλεση πλαγίου από τον Σβίνγκλερ (!) πέτυχε το 2-0.

Δεν έμαθα ποτέ αν έγινε σωστό σκάουτινγκ από τον Τάκη Λεμονή (αν και τον ρώτησα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον δεύτερο αγώνα) ή αν απλά «κοιμήθηκαν» οι παίκτες. Όμως λάθη σαν τα πιο πάνω είναι απαγορευμένα, αν θέλει το «τριφύλλι» να πάρει την εκδίκηση, για την οποία όλοι μιλάνε.

Το θέμα είναι πως ένα χρόνο μετά η Ομόνοια είναι κατά πολύ αλλαγμένη και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Η θέληση του Νεόφυτου Λάρκου να πετύχει στο νέο έργο που ανέλαβε, τον μετατρέπει (απ’ ότι μαθαίνουμε) σε εργασιομανή και αυτό μοιραία αλλάζει προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας. Τα δεδομένα φέτος ενόψει Σάλτσμπουργκ είναι καλύτερα, αρκεί όμως να αποφευχθούν αυτά τα λάθη που κόστισαν ακριβά πέρσι.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους