Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Μαζί με τη Βέρντερ ο ΑΠΟΕΛ!

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Μαζί με τη Βέρντερ ο ΑΠΟΕΛ!: Η Διεθνής Ομοσπονδία Στατιστικής και Ιστορίας Ποδοσφαίρου (IFFHS) ανακοίνωσε την παγκόσμια κατάταξη των συλλόγων για το διάστημα από την 1η Ιουλίο..."

Μαζί με τη Βέρντερ ο ΑΠΟΕΛ!

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στατιστικής και Ιστορίας Ποδοσφαίρου (IFFHS) ανακοίνωσε την παγκόσμια κατάταξη των συλλόγων για το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2010 μέχρι τις 31 Ιουνίου 2011.
Στον σχετικό κατάλογο της IFFHS συμπεριλαμβάνονται 400 ομάδες και στην κορυφή συναντούμε την Μπαρτσελόνα με 317,0 βαθμούς.
Από πλευράς κυπριακών ομάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάταξη, καταγράφονται ανακατατάξεις.

Ο ΑΠΟΕΛ με 104,0 βαθμούς βρίσκεται στην 133η θέση μαζί με την Βέρντερ Βρέμης και την CA Mineiro Belo Horizonte Βραζιλίας. Στην προηγούμενη κατάταξη το ΑΠΟΕΛ βρισκόταν στην 131η θέση.

Η Ομόνοια βρίσκεται στην 136η θέση με 103,5 βαθμούς μαζί με την Defensor Sporting Club Montevideo Ουρουγουάης, την Guaraní FC Asunción Παραγουάης και την Sepahan Isfahan Ιράν. Στην προηγούμενη κατάταξη η Ομόνοια βρισκόταν στην 133η θέση.

Η Ανόρθωση από την 151η υποχώρησε οκτώ θέσεις και βρίσκεται στην 159η θέση με 97 βαθμούς. Τον ίδιο απολογισμό έχουν να επιδείξουν η Φενερμπαχτσέ  και η Αούστρια Βιέννης.

Ο Απόλλωνας από την 369η θέση υποχώρησε στην 379η θέση με 64,5 βαθμούς. Τον ίδιο απολογισμό έχουν να επιδείξουν KS Ruch Chorzów Πολωνίας, CCD Quindío Armenia Κολομβίας και  ο Ατρόμητος Περιστερίου.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα:
Μπαρτσελόνα 317,0 βαθμούς
Ρεάλ Μαδρίτης 307,0 βαθμούς
Πόρτο 291,5 βαθμούς
Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ 285,0 βαθμούς
Μάνστεστερ Σίτι 254,0 βαθμούς
Βιγιαρεάλ 250,0 βαθμούς
Ίντερ 246,0 βαθμούς
Βελέζ (Αργεντινή) 239,0 βαθμούς
Σάντος 236,0 βαθμούς
Ντιναμό Κιέβου 222,5 βαθμούς


4η Ιουλίου, ημέρα ανεξαρτησίας!

Σαν σήμερα συντελέστηκε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό θαύμα. Αναφερόμαστε, ασφαλώς στην κατάκτηση του Γιούρο 2004 από την Εθνική Ελλάδας. Διαβάστε το μίνι αφιέρωμα του politis-sports.com (http://www.politis-sports.com/cgibin/hweb?-A=88708&-V=onlinenews).

Ποδοσφαιρική παράνοια!

Το άκρον άωτον της απογοήτευσης

Όταν σου λένε ότι οι νόμοι της Πολιτείας, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ή τουλάχιστον να παρεμποδίσουν τη σήψη της κοινωνίας, βιώνεις τη μεγαλύτερη απογοήτευση ως πολίτης ενός Δημοκρατικού κράτους.
Κι αυτή η απογοήτευση εκλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η εκφρασθείσα θέση περί αδυναμιών του νομικού πλαισίου, προέρχεται από επίσημα χείλη.
Αναφερόμαστε στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα κυκλώματα παράνομου στοιχήματος μπορούν ανενόχλητα να υλοποιούν τα σκοτεινά τους σχέδια:  «Σε καμιά χώρα δεν καταδικάστηκε κανείς χωρίς παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και επειδή δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα στην Κύπρο, δύσκολα θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τους φακέλους της UEFA»…
Τα σχόλια περισσεύουν και περιττεύουν…
Φάνης Μακρίδης

Ας τα πουν, να τελειώνουμε


«Είναι πολύπλοκο θέμα το οικονομικό, το οποίο μπορεί να εξηγηθεί μόνο με εξειδικευμένη ανάλυση. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται», είπε ο Θεόδωρος Καυκαρίδης στο ΣΠΟΡ FM, ενώ ο Παύλος Χρυσάνθου, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, είπε πως το χρέος της Ομόνοιας είναι 17 εκατ. ευρώ και όχι 24,8 εκατ. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι απορίες μας για το οικονομικό παρέμειναν αναπάντητες και η σύγχυση συνεχίζει να υπάρχει, αφού κανείς δεν μιλά ξεκάθαρα.

Στην «Κ» επιχειρήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα το οικονομικό της Ομόνοιας –ως εφημερίδα που έχει στόχο την ανάλυση και την πλήρη επεξήγηση της επικαιρότητας– όμως από τη στιγμή που τα νούμερα που γράφαμε ήταν κατά προσέγγιση, ήταν λογικό να πέφτουμε έξω κάποιες φορές. Και από τη στιγμή που δεν εξηγείται η πολυπλοκότητα του οικονομικού θέματος, τότε δεν πρέπει να αναμένεται από τα ΜΜΕ να είναι σωστά σε όλα τα νούμερα που γράφουν, ούτε πρέπει να περιμένουν απ’ αυτά να αγνοήσουν το θέμα, απλά επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο balance sheet.

Καταλαβαίνουμε τη θέση της Ομόνοιας ότι ο οικονομικός απολογισμός αφορά τα μέλη, όμως η άποψη του γράφοντος είναι πως το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να εγκαταλειφθεί η μυστικοπάθεια, να βγουν ξεκάθαρα από το «τριφύλλι» και να μιλήσουν για τα οικονομικά. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό θα βοηθήσει τους δημοσιογράφους να μη γράφουν τα οικονομικά δεδομένα στο… περίπου, θα ενισχύσει την προσπάθεια εξωστρέφειας που γίνεται στην Ομόνοια.

Δεν είναι κρατικό μυστικό, αλλά όλη η Κύπρος ξέρει ότι η Ομόνοια ξόδεψε τα τελευταία τρία χρόνια πολύ περισσότερα απ’ όσα ήταν τα έσοδά της και γι’ αυτό το γεγονός ήδη της έγινε κριτική, αλλά και αυτοκριτική (βλ. σημαντική μείωση στο μπάτζετ). Έτσι χρειάζεται να πέσει φως στα οικονομικά της Ομόνοιας για αρκετούς λόγους: Επειδή είναι το σημαντικότερο θέμα της αθλητικής ειδησεογραφίας και ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται σωστά. Επειδή έτσι κι αλλιώς ο Τύπος αποκαλύπτει όλα τα οικονομικά δεδομένα (όπως χρέος, μπάτζετ, ελλείμματα, μισθούς παικτών και προπονητών), άρα γιατί να τα κρύβουν; Και επειδή το 30% των φιλάθλων της Κύπρου υποστηρίζει το «τριφύλλι» (έρευνα «Κ», 22/11/2009), έτσι αφορά πολύ κόσμο και όχι μόνο τα χίλια μέλη.

Υ.Γ. Συχνά ακούμε τη φράση «γιατί δεν γράφετε τα ίδια για τους απέναντι;». Το αντίπαλον δέος, σε αυτή την περίπτωση ο ΑΠΟΕΛ, είναι εταιρεία και τα οικονομικά δεδομένα βρίσκονται στη διάθεση των μετόχων, μεταξύ των οποίων είναι και δημοσιογράφοι.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Το θέμα του Χριστάκη Γεωργίου υφίστατ...

ΠΑΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Το θέμα του Χριστάκη Γεωργίου συνεχίζει να υφίστατ...: "Η τρικυμία των προηγούμενων ημερών στην Ομόνοια, που οδήγησε στην ομαδική παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, είχε να κάνει μ..."

Το θέμα του Χριστάκη Γεωργίου υφίσταται...

Η τρικυμία των προηγούμενων ημερών στην Ομόνοια, που οδήγησε στην ομαδική παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, είχε να κάνει με τον Χριστάκη Γεωργίου. Ο κόσμος των πρασίνων (όχι μόνο οπαδοί) θεωρούσε ότι ο τιμ μάνατζερ ήταν η πηγή πολλών κακών για την ομάδα. Μέχρι κι ότι πιάστηκε με τα χέρια με τον Ρενχίφο γιατί τον αποκάλεσε «βόδι» ακούσαμε, ενώ το αποκορύφωμα των σε βάρος του φημολογιών, ήθελε τον Γεωργίου να είπε στον Μιχάλη Κωνσταντίνου πως είναι τρίτη επιλογή στην ομάδα (http://para-athlitika.blogspot.com/2011/06/blog-post_75.html).
Τότε, δεν είχαμε υιοθετήσει τις φήμες. Είχαμε διατυπώσει τη θέση, ωστόσο, ότι η διοίκηση στη Γενική Συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, εκτός από τη ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από τα μέλη, θα έπρεπε να ασχοληθεί μ’ αυτές. Όχι να μπει στη διαδικασία αναπαραγωγής των φημών, διογκώνοντάς  τις. Προς Θεού. Τονίσαμε την ανάγκη να εκφραστεί ξεκάθαρα για το θέμα του τιμ μάνατζερ. Να μας πει ότι διερευνήθηκαν τα όσα του καταλογίζονται και ότι δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του Γεωργίου. Και εκφράζαμε αυτή την τοποθέτηση, γιατί πιστεύαμε ότι μόνο έτσι το ζήτημα θα έμπαινε οριστικά στο… μπαούλο και θα ξεχνιόταν.
Ωστόσο, η διοίκηση, στη συνέλευση,  δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα. Δεν φρόντισε να καταπολεμήσει τις ανασφάλειες του κόσμου της ομάδας που πήγαζαν από τη φημολογία που αναπτύχθηκε. «Αν υπάρχουν στοιχεία για όσα καταλογίζονται στον Χριστάκη Γεωργίου, να τα παραδώσουν…» ήταν η μοναδική και  συνάμα ανεπαρκής θέση που εκφράστηκε για το ζήτημα…
Μάλιστα, οι πράσινοι ιθύνοντες όχι μόνο δεν φρόντισαν να ξεκαθαριστεί το τοπίο, αλλά όρισαν αρχηγό της αποστολής για την Πολωνία τον Χριστάκη Γεωργίου…
Κι άντε τώρα να υποβαθμίσεις τις πληροφορίες που λένε ότι η διοίκηση του συλλόγου θέλει να «φάει» την ηγεσία των οργανωμένων…
Φάνης Μακρίδης