Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τι τίναξε την Κύπρο στον αέρα;

Τα κοντέινερ, όπως φυλάσσονταν στη βάση. Η φωτογραφία ανέβηκε στο Twitter και είναι αυθεντική όπως πιστοποιεί η αναγραφή IRISL που φέρει το λευκό κοντέινερ, καθώς αυτή ήταν η ονομασία του πλοίου που μετέφερε το φορτίο

Του Μικαέλο Παπαδάκη
Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα που διέρρευσε η Wikileaks τα 98 κοντέινερ που τίναξαν στον αέρα τη Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού περιείχαν «ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών, κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου». Με απλά λόγια επρόκειτο για προωθητική πυρίτιδα.

Το τηλεγράφημα στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και φέρει υπογραφή της Χίλαρι Κλίντον.

Μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τη φύλαξη των εκρηκτικών παραμένουν αναπάντητα:
- Γιατί τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή;
Τα εκρηκτικά φυλάγονταν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», δίπλα στα κρεβάτια 100 και πλέον εθνοφρουρών, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, «το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην Κύπρο», όπως αναφέρει στο site της η ΑΗΚ, όπου εργάζονταν 200 άτομα.

- Γιατί δεν τηρήθηκαν οι κανόνες φύλαξης;
Σύμφωνα με πεπειραμένους πυροτεχνουργούς τα πυρομαχικά δεν έπρεπε να φυλάσσονται σε εμπορευματοκιβώτια ανάμεσα σε θάμνους αλλά να είχε ταφεί κάθε φορτίο μακριά από το άλλο, σε γκρεταρισμένη περιοχή.

- Ποιος έστειλε δώδεκα παλικάρια στον τάφο;
Όπως είπε στον ΑΝΤ-1 ο Συνταγματάρχης - Ειδικός Πυροτεχνουργός Βασίλης Καπράλος σε περίπτωση ανάφλεξης «απομακρυνόμαστε και καλυπτόμαστε σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου». Στο Βασιλικό οι περισσότεροι από τους νεκρούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με νερό, χρησιμοποιώντας μάνικες και λάστιχα.

- Γιατί δεν εκκενώθηκε η Βάση από την περασμένη Δευτέρα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης στα κοντέινερ; Αντ’ αυτού επιλέγηκε να ραντίζουν τα κοντέινερ για να πέφτει η θερμοκρασία.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, που δεν είναι μόνο πολιτικές και δεν εξαντλούνται στις παραιτήσεις του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, αλλά ενδέχεται να είναι και ποινικές για τους δυο άνδρες, που ίσως να βαρύνονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: