Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μας κοροϊδεύει ο Νιόπλιας: «Δεν παίζουν οι Κύπριοι…»


Δυστυχώς ο Νίκος Νιόπλιας έχει τις απόψεις του και εμμένει σ΄ αυτές. Ενώ η δύναμη της Εθνικής Κύπρου είναι παίκτες με μεσοεπιθετικές αρετές (Αλωνεύτης, Χαραλαμπίδης-ΑΠΟΕΛ, Μακρίδης-Μέταλουργκ, Τζέισον Δημητρίου-Ανόρθωση, Δ. Χριστοφή-Σιόν, Εφραίμ-Ομόνοια), δεν τους αξιοποιεί. Κατεβάζει την ομάδα με αμυντικογενείς προσανατολισμούς και μοιραία έρχονται οι ήττες…

Επιθετικό πλάνο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Παρατάσσει την ομάδα στο γήπεδο και διερωτάσαι πώς προσπαθεί να αιφνιδιάσει και να απειλήσει τον αντίπαλο. Και φυσικά δεν βρίσκεις την απάντηση, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος ανάπτυξης, κάποια κομπίνα, κάτι τελοσπάντον που να σου επιτρέπει να προκαλέσεις ρήγματα και να κάνεις φάσεις.

Και να φανταστείτε ότι παλιά αυτή η ομάδα είχε πρόβλημα στη μεσαία γραμμή και την άμυνα. Τώρα έχει ενισχυθεί και στο κέντρο (Λαμπάν, Ντομπρασίνοβιτς) και στα μετόπισθεν (Τζούνιορ) με έναν άριστο στον αέρα παίκτη…

Δεν έχει βέβαια τον μεγάλο στράικερ (βλ. Μιχάλης Κωνσταντίνου), έχει όμως άλλους παίκτες που μπορούν να κτυπήσουν απ΄ την περιφέρεια. Ποιός μπορεί να υποτιμήσει τα καλά σουτ των Εφραίμ, Χριστοφή, Μακρίδη και Τζέισον Δημητρίου; Και φυσικά το ίδιο ισχύει για τα κτυπήματα του Χαραλαμπίδη από τα στημένα. Ας μην ξεχνάμε και την ταχύτητα του «Τζίμη», αλλά και την καλή τεχνική όλων των προαναφερόμενων παικτών. Όλα αναξιοποίητα…

Παρόλα αυτά, το φταίξιμο είναι αλλού. Ο Νιόπλιας θεωρεί πως για όλα ευθύνεται το γεγονός ότι οι Κύπριοι δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Κι όμως αυτή η εικόνα υπήρχε και παλιά επί Άγγελου Αναστασιάδη. Τότε που η Κύπρος στρίμωχνε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, τότε που συνέτριβε την Ιρλανδία με πεντάρα, τότε που έκοβε βαθμούς επί την Γερμανία (1-1 στο ΓΣΠ).

«Ξεκινήσαμε χαλαρά το παιχνίδι, αλλά ανεβάσαμε την απόδοση μας μετά το πρώτο τριαντάλεπτο ενώ παίξαμε πολύ καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Δημιουργήσαμε ευκαιρίες για να σκοράρουμε και αν ισοφαρίζαμε, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια στη Σλοβενία για τη νίκη της, όμως, έχω την εντύπωση πως το τελικό 2-0 δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Ομοσπονδιακού μας τεχνικού στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Νίκος Νιόπλιας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι από το 2008 και μετά, έχει αρχίσει ο κατήφορος του Κυπριακού ποδοσφαίρου και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει. Κάνουμε μια νίκη τον χρόνο. Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Αυτή είναι η άποψη μου. Άλλο Κυπριακό ποδόσφαιρο, άλλο Κυπριακές ομάδες. Έχουμε καλούς παίκτες στην Εθνική, όμως δεν έχουμε πολλούς.

Είδαμε όλοι τις Κυπριακές ομάδες που έπαιξαν στην Ευρώπη να χρησιμοποιούν από ελάχιστους εώς καθόλου Κύπριους. Λέγαμε ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών, θα αυξανόταν ο αριθμός των Κυπριών που θα έπαιζαν, όμως τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με τα όπλα που έχουμε".

Φάνης Μακρίδης