Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ανάλυση για τους πέντε πιθανούς αντιπάλους του ΑΠΟΕΛ




ΤΟΥ Μάριου Χατζηστυλλή
Χαίρομαι που διαφωνούμε με τους συναδέλφους αναφορικά με την πραγματική δυναμικότητα των «αδυνάτων» ενόψει της αυριανής (05/08) κλήρωσης των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί έτσι θα καλύψουμε τις απόψεις του συνόλου των φίλων αναγνωστών μας.

Θεωρώ, λοιπόν, πως καμία από τις πέντε πιθανούς αντιπάλους του ΑΠΟΕΛ, δεν είναι χειρότερη ομάδα από τη Σλόβαν, με εξαίρεση ίσως τη Στουρμ Γκρατς. Οι Σλοβάκοι ήταν όντως μια πειθαρχημένη ομάδα στο γήπεδο, μόνο όμως στο μεσοαμυντικό κομμάτι.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δύο αγώνες κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, έκαναν μόνο μια αξιόλογη ευκαιρία. Συμφωνώ δε απόλυτα με τον Φάνη, πως για αυτό «ευθύνεται» στο μεγαλύτερο βαθμό ο ΑΠΟΕΛ, γιατί με την απόδοσή του, κυρίως μεσοαμυντικά, έκανε τη Σλόβαν να φαίνεται πραγματικά ανήμπορη να τα βάλει με τους πρωταθλητές μας.

Και τώρα η Βίσλα, η Μάλμε, η Γκενκ, η Πλζεν και η Στουρμ. Ενδιαφέρουσα πεντάδα...

Προσωπικά, δεν θα ήθελα τους Βέλγους. Η Γκενκ είναι μία ομάδα που τα τελευταία 2-3 χρόνια διατηρεί έναν κορμό και μια σταθερότητα, που την οδήγησε πέρσι στον τίτλο, πάνω από τις παραδοσιακές δυνάμεις Άντερλεχτ και Σταντάρ.

Ομάδα καλογυμνασμένη και δυνατή, που προχθές άφησε «ξερούς» τους Σέρβους της Παρτιζάν μέσα στο «καυτό» Βελιγράδι, ισοφαρίζοντας σε 1-1 κι ενώ με το 1-0 έχανε την πρόκριση.

Επικίνδυνη θεωρώ και τη Βίσλα, γιατί δείχνει ομάδα που έχει το γκολ (πέντε εναντίον της Λίτεξ, πρωταθλήτριας Βουλγαρίας), αλλά και τη Βικτόρια Πλζεν, αφού δεν μπορεί να είναι τυχαία ομάδα όταν έχει νικήσει δύο φορές την πρωταθλήτρια Νορβηγίας (Ρόζενμποργκ) στον προηγούμενο γύρο.

Πιο καλές περιπτώσεις φαντάζουν, πάντα για μένα, η Στουρμ και η Μάλμε. Το πρωτάθλημα Αυστρίας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, όπως και η συγκεκριμένη ομάδα, ενώ για τους Σουηδούς θεωρώ πως έχουν απειρία και δεν μπορούν να τα βάλουν με μια ομάδα όπως ο ΑΠΟΕΛ.

Μη σας ξεγελά η πρόκριση της Μάλμε επί της Ρέιντζερς. Έχοντας εικόνα και από τα δύο παιχνίδια, πήρε το 0-1 στη Σκοτία βρίσκοντας μια ανέτοιμη (για τέτοιο καιρό) Ρέιντζερς, ενώ στον επαναληπτικό χρειάστηκε να μείνει η αντίπαλός της με εννέα παίκτες, για να καταφέρει να ισοφαρίσει σε 1-1 και να πάρει το εισιτήριο.

Η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ...

Με τη χθεσινή του πρόκριση, ο ΑΠΟΕΛ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί τη σοβαρότερη ομάδα της νήσου κατά τα τελευταία χρόνια κι ότι ο σύλλογος διανύει την καλύτερη εποχή στην ιστορία του...

Οι πιο πάνω αράδες δεν αποτελούν ένα παραλήρημα με αρκετή δόση υπερβολής. Αποτελούν το λογικό αποτέλεσμα της απίστευτα επιβλητικής παρουσίας της ομάδας του Γιοβάνοβιτς στην έδρα της Σλόβαν. Μια επιβλητική εμφάνιση που στοιχειοθετείται από τα ακόλουθα σημεία:

- Ολοκλήρωσε τον αγώνα με ποσοστό κατοχής της μπάλας 63%, που είναι δύσκολο να συλλάβει ο νους, αν αναλογιστούμε ότι ο ΑΠΟΕΛ έπαιζε εκτός έδρας!

- Έκανε σωστό καταμερισμό δυνάμεων. Στο α΄ μέρος τα παιδιά του Ιβάν του τρομερού επικεντρώθηκαν (χωρίς να πέσουν στην παγίδα της παθητικότητας) στα ανασταλτικά τους καθήκοντα και στο β΄ μέρος ξεχύθηκαν μπροστά κατατρυπώντας τους Σλοβάκους. Οι γαλαζοκίτρινοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 11 τελικές προσπάθειες για γκολ, οι έξι από τις οποίες ήταν εντός της αντίπαλης εστίας!

- Άψογη εφαρμογή της κάθετης πάσας. Και το πρώτο γκολ του Αΐλτον Αλμέιδα, αλλά και οι δυο φάσεις των δοκαριών του Σολάρι (όταν ο τελευταίος σημάδεψε για δεύτερη φορά το κάθετο δοκάρι, ο Μαντούκα πήρε το ριμπάουντ για να κάνει το 0-2) προήλθαν από μπαλιά-τρύπα.

- Ο Γιοβάνοβιτς έριξε τον Σολάρι στον αγώνα την κατάλληλη στιγμή. Και ο Αργεντινός ξεδίπλωσε την ικανότητά του, καθώς είχε δυο προσπάθειες για γκολ, οι οποίες ήταν και αξιόλογες. Η μπάλα κατέληξε ισάριθμες φορές στην κάθετη δοκό. Μάλιστα, η δεύτερη του προσπάθεια που σταμάτησε στο δοκάρι, αντιστοιχούσε με «ασίστ», καθώς στην επιστροφή της μπάλας ο Μαντούκα σκόραρε με άνεση...

Για να φτάσει μια ομάδα στο σημείο να παίζει τέτοια μπάλα σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο σ’ αυτή τη φάση των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, σημαίνει ότι υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες. Συνθήκες, που δημιούργησε η διοίκηση. Μια διοίκηση που δεν παρεξήγησε το ρόλο της, δίνοντας στον αποδεδειγμένα επιτυχημένο και ικανό προπονητή της το πάνω χέρι σε όλα τα αγωνιστικά ζητήματα, αλλά και προσφέροντάς του στήριξη και σταθερότητα. Επίσης, οι διοικητικοί ηγέτες του ΑΠΟΕΛ στην πρώτη διεθνούς εμβέλειας επιτυχία πήρε μέτρα και δεν έπεσε στην παγίδα του διχασμού, που γίνεται υπαρκτή όταν προκύπτει δόξα και χρήμα.

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο... Κι εμείς, απλά, υποκλινόμαστε!

Φάνης Μακρίδης

Οι ΑΠΟΕΛίστες δεν έζησαν μόνο ποδοσφαιρικές συγκινήσεις στην Μπρατισλάβα

Όπως καταμαρτυρούν και οι φωτογραφίες, δεν ήταν μόνο ποδοσφαιρικές οι συγκινήσεις που έζησαν στην Μπρατισλάβα οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ...

Οργανωμένοι, όνομα και πράμα!


Οι Σαλαμιναίοι αγωνιούν μέχρι τρέλας για τις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας τους! Όπως άκουσα, προετοιμάζονται από τώρα για το παιχνίδι της πρεμιέρας με την ΑΕΛ! Ήδη οι οργανωμένοι είχαν συνάντηση, ώστε στην αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής να παρουσιαστούν πανέτοιμοι και να δώσουν την επιπλέον ώθηση στην ομάδα τους για να πάρει θετικό αποτέλεσμα. Οργανωμένοι, όνομα και πράμα!

Φάνης Μακρίδης

Είχε κάποιο σκοπό ο Κάανεν;



Το είπε γιατί απλά το πιστεύει ή μήπως έκανε mind games για να επηρεάσει την προσπάθεια των Τσέχων για ανατροπή; Ο λόγος για τον τεχνικό της ΑΕΚ Λάρνακας, Τον Κάανεν, ο οποίος έστειλε το μήνυμα στους ανθρώπους της Μλάντα Μπόλεσλαβ ότι θα χρειαστούν πέντε γκολ για να αποκλείσουν την ομάδα του. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ομάδα του σκοράρει σε κάθε παιχνίδι και συνεπώς, ακόμα και ένα να πετύχει, οι Τσέχοι θα πρέπει να σκοράρουν πέντε φορές για να υπερκαλύψουν το σκορ του πρώτου αγώνα στο ΓΣΖ (3-0).

«Η ΑΕΚ θα σκοράρει και η Μλάντα θα χρειαστεί 5 γκολ για να προκριθεί», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Ολλανδού προπονητή...

Φάνης Μακρίδης

Το θέμα είναι να θέλουμε πάντα...


Ευτυχώς οι φοβίες περί επεισοδίων στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το πρωί της Τρίτης, δεν επαληθεύτηκαν. Οι αποστολές της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ αναχώρησαν την ίδια ώρα για το εξωτερικό, στις 10:00, ενώ η πτήση της Ανόρθωσης για τη Θεσσαλονίκη ήταν για τις 10:20. Ευτυχώς, όμως, οι Αρχές ήταν «μιλημένες» και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ οι οπαδοί των ομάδων είχαν υποδειγματική συμπεριφορά. Τελικά, όταν θέλουμε μπορούμε. Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε πάντα...

Φάνης Μακρίδης

Ο παίκτης που για κάποιους είχε κασέ 1500 Ευρώ και για άλλους 4000!!!

Βρόμησε η πιάτσα με την ιστορία ενός παίκτη που έχει... αξιοπερίεργο κασέ.

Ο ποδοσφαιριστής φέρεται να προτάθηκε σε δυο συλλόγους με κασέ που αγγίζει τα 1500 ευρώ μηνιαίως. Όμως τελικά αποκτήθηκε από άλλο σύλλογο, που θα του δίνει 4000 ευρώ τον μήνα!

Οι «ειδήμονες» που έχουν αυτές τις πληροφορίες, κάνουν λόγο για δύο τινά...

Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι οι παράγοντες του συλλόγου που τον έκλεισαν θα δίνουν στον παίκτη τα 1500 ευρώ και θα «τρώνε» τα υπόλοιπα 2500 ευρώ...

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο ατζέντης του ποδοσφαιριστή έκανε ένα γνωστό κόλπο. Πλάσαρε το όνομα του πελάτη του σε διάφορους συλλόγους και αναπροσάρμοζε το κασέ του ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε ομάδας...

Για να δούμε τι ακριβώς ισχύει στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσαμε να κάνουμε έρευνα. Θα μπορούσαμε να ελέγξουμε το συμβόλαιο του παίκτη που κατέθεσε στην ΚΟΠ η ομάδα. Θα αναφέρει όμως το συμβόλαιο τις πραγματικές απολαβές; Ιδού η απορία!

Όλοι ξέρουμε για τα διπλά συμβόλαια. Οι σύλλογοι μας κάνουν ένα συμβόλαιο για τα μάτια της Πολιτείας (στο οποίο οι αριθμοί είναι κατά πολύ μειωμένοι ώστε να είναι και μικροί οι φόροι προς το κράτος) κι ένα συμβόλαιο (ιδιωτικό συμφωνητικό με τους παίκτες) στο οποίο αναφέρονται τα πραγματικά ποσά. Και το εικονικό συμβόλαιο είναι αυτό που δηλώνεται στην Ομοσπονδία...
0
Με απλά λόγια, δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα. Μπορεί να ισχύουν όλα τα πιο πάνω και να υπάρχει βρομιά μες τη μέση, μπορεί και να μην υπάρχει τίποτα μεμπτό κι όλα αυτά να είναι κακοήθειες...

Φάνης Μακρίδης