Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η... πολιτική του «ξοδέψτε αλόγιστα»

 Του Ανδρέα Σταυρινίδη

-Με την έκθεση της, η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας μας υπενθύμισε ακόμη μία φορά τα μεγάλα ποσά που ξοδεύονται από τις διάφορες Ομοσπονδίες. Αχρείαστα τα περισσότερα, τα οποία προστίθενται στους προϋπολογισμούς, τους οποίους είναι αναγκασμένος να πληρώσει ο Κύπριος εργαζόμενος.

-Οι... απλές χορηγίες, οι κρατικές χορηγίες για την εξόφληση των δυσβάστακτων χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων προς το κράτος (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, κοινωνικές ασφαλίσεις), που κυμαίνονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, προήλθαν από λάθη των παραγόντων μας και τώρα είναι αναγκασμένος ο κοσμάκης να επιβαρύνεται, ειδικά σε μία εποχή, που τα χρήματά του δεν φτάνουν για τα άκρως απαραίτητα.

-Ανάμεσα στα άλλα, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αποστολές διεθνών διοργανώσεων είναι υπερβολικά ψηλός. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι αρκετοί, εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους για να απολαμβάνουν τις πολυτέλειες ενός ταξιδιού. Γι΄ αυτό από τώρα και στο εξής επιβάλλεται ο ΚΟΑ να ασκεί ελέγχους στις αποστολές όλων των ομοσπονδιών. Τι γυρεύουν τόσοι αθκειασεροί στις αποστολές;

-Επίσης, η διπλή αμοιβή (παίρνει δύο επιταγές πάνω από 4.000 η κάθε μία) και το θέμα ασυμβίβαστου που υπάρχει με πρώην αθλητή (υπάρχουν πληροφορίες ότι παραδίδει και ιδιωτικά μαθήματα), οι αμφιβολίες που υπάρχουν για τα στοιχεία που προσκομίζουν οι αθλητές για έξοδα προετοιμασίας τους στο εξωτερικό, αλλά και πολλά άλλα (όπως περιπτώσεις προσφορών που δεν καταχωρήθηκαν στο μητρώο, ενώ αριθμός υπαλλήλων καθυστερεί συστηματικά να προσέλθει στην εργασία του), έρχονται να προστεθούν στην χιονοστιβάδα των ερωτηματικών για την κακοδιαχείρηση των χρημάτων που χορηγεί το κράτος.


-Η ανάγκη για περικοπές προς τον οργανισμό και κατ΄ επέκταση τις ομοσπονδίες και τις ομάδες καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Δίχως, να απολυθούν άτομα, μπορούν εύκολα να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα. Όπως φυσικά σ΄ όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς (όπως ΑΗΚ, CYTA) γιατί το δημόσιο ταμείο βουλιάζει. Δυστυχώς, οι καρεκλοκένταυροι σ΄ αυτό τον τόπο είναι πολλοί, όπως και τα συμφέροντα (οικονομικά και μη), τα βολέματα και τα χατίρια μεγάλα. Αν δεν υπάρξει βούληση ώστε να υπάρξει νούσιμη οικονομική πολιτική η κατάσταση όσο πάει θα χειροτερεύει. Σ΄ αυτήν την περίπτωση μας βλέπω όλο και πιο κοντά στο... σύνταγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: