Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Άμεση η εμπλοκή μας στο παράνομο στοίχημα, όμως…. ζήτω η ατιμωρησία!

Του Φάνη Μακρίδη

Η Κύπρος φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την υπόθεση του παράνομου στοιχήματος που ταλανίζει την Ελλάδα, όμως... και τι έγινε! Όχι μόνο οι Αρχές στο νησί μας δεν δείχνουν να συγκινούνται με το όλο θέμα, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχουν οι τρόποι για πάταξη αυτής της μάστιγας που βρίσκεται σε έξαρση.
Κι αυτές οι θέσεις, που μόλις καταγράψαμε, δεν αποτελούν προϊόν ενός αυθαίρετου συμπεράσματος. Πρόκειται για την ωμή πραγματικότητα, το παζλ της οποίας συντίθεται από αδιαμφισβήτητα γεγονότα...

Πώς εμπλέκεται
Ας δούμε πώς εμπλέκεται το νησί μας με τους προσυνεννοημένους αγώνες στην Ελλάδα:

1) Με βάση το περιεχόμενο των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες μέρες, ένα πρόσωπο με το προσωνύμιο «θείος» φερόταν να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρουν ότι είναι ο «Κύπριος άνθρωπος-κλειδί» του κυκλώματος.

2) Δημοσιοποιήθηκε στον ελλαδικό Τύπο η πληροφορία που φέρει ομάδα 19 ιδιωτών να συνεργαζόταν με εταιρεία στοιχημάτων στην Κύπρο. Σχετικό δημοσίευμα γι’ αυτά τα άτομα ανέφερε: «Είναι παράνομοι πράκτορες στοιχημάτων που εβδομαδιαία τζιράρουν τεράστια ποσά 'μαύρου χρήματος', στοιχηματίζοντας για λογαριασμό πελατών τους το αποτέλεσμα χειραγωγημένων ποδοσφαιρικών αγώνων σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε ανταλλακτήρια του εξωτερικού, ενεργώντας ουσιαστικά ως 'αχυράνθρωποι'. Κάθε εβδομάδα ο τζίρος των παράνομων πρακτόρων στοιχημάτων μπορεί να υπερβαίνει και το ποσό του 1.000.000 ευρώ».

3) Στην «Καθημερινή» Κύπρου γράφτηκε χθες ότι το «συνδικάτο» του παράνομου στοιχήματος που ξηλώνεται στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες μετέφερε μεγάλο μέρος των χρημάτων του στην Κύπρο. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος επικαλείται εισαγγελικό πόρισμα στην Αθήνα, το οποίο αναφέρει ότι πολλά από τα κέρδη του παράνομου στοιχήματος, που έφθαναν μέχρι και το ένα εκατ. ευρώ την εβδομάδα από ένα μόνο στημένο παιχνίδι, διοχετεύονταν στο νησί μας, όπου το κύκλωμα είχε συγκεκριμένο «διαχειριστή». Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται επίσης ότι «τα χρήματα ήταν μετρητά σε βαλίτσες, τις οποίες μετέφεραν πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, για να κατατεθούν στη συνέχεια σε συγκεκριμένο λογαριασμό που εντοπίστηκε στην Εμπορική Τράπεζα».

Δεν μπορούμε...
Πάμε να δούμε τώρα αν έχουμε τη δύναμη να πατάξουμε το παράνομο στοίχημα (γνωστή εκ των προτέρων η απάντηση στο ερώτημα και συνάμα απογοητευτική):

1) Η αστυνομία δήλωσε αδυναμία να στοιχειοθετήσει υπόθεση για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στα τέλη Μαρτίου του 2010 και μάλιστα διατυπώνει τη θέση ότι το νομικό μας σύστημα «δένει» τα χέρια των διωκτικών αρχών. Ένα πρόσφατο δημοσίευμα είναι ενδεικτικό: «Η αστυνομία δήλωσε επίσημα ότι δεν κατέστη δυνατό να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, σε σχέση με την εξέταση των περσινών καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ για στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και στην Κύπρο, ενώ προσφάτως έχει ενημερωθεί και ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, για την έκβαση του θέματος. Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της αστυνομίας, ‘από τη στιγμή που διαβιβάστηκε στην αστυνομία ο φάκελος με τις καταγγελίες της ΟΥΕΦΑ για στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, στα τέλη Μαρτίου 2010, υπήρξε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, εξετάσεις και ανακρίσεις, που ήταν σε θέση να διενεργήσει η Αστυνομία, βάσει των εξουσιών που της παρέχει η νομοθεσία’. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της αστυνομίας, ήταν ‘χρονοβόρα', λόγω του ότι ‘αφορούσε μιαν ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση’. Η αστυνομία εκτιμά ότι ‘δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και είναι λάθος να επιχειρείται από οποιονδήποτε σύγκριση με την εν εξελίξει παρόμοιας φύσης υπόθεση στην Ελλάδα, όπου οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές λειτουργούν σε ένα διαφορετικό νομικό πλαίσιο’».

2) Ο επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ, Μάριος Λευκαρίτης, κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα από τη στιγμή που οι Αρχές μας δεν έχουν στοιχειοθετήσει υπόθεση. Όπως εξήγησε, το ίδιο ισχύει για όλες τις ομοσπονδίες, γιατί σε όλες τις χώρες υπάρχουν υπόνοιες για ύποπτους αγώνες. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κύριος Λευκαρίτης είπε ότι, πριν από τη διερεύνηση των υποθέσεων για ύποπτους αγώνες, οι ανακριτικές αρχές είχαν συναντήσεις με νομικούς της UEFA οι οποίοι έδωσαν διευκρινίσεις για το πώς περισυλλέγονται οι πληροφορίες (σ.σ. η αστυνομία μας ακολούθησε την ίδια οδό;).

Το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά, ξεκάθαρο: Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μας συνδέουν άμεσα με το παράνομο στοίχημα και τα σικέ παιχνίδια, όμως, δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η διάθεση να διερευνηθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση. Λέμε ένα «αυτό είναι το νομικό μας πλαίσιο» και καθαρίζουμε.
Συνοψίζουμε σε μια φράση: «Κύπρος, η γη της ατιμωρησίας»!

Δημοσιεύτηκε στον «ΠΟΛΙΤΗ» στις 26/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: