Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ψάχνουν ουράνιο στο Μαρί

Θα μπορούσε απλή πυρίτιδα να προκαλέσει τόσο μεγάλες ζημιές, σε τέτοια απόσταση;


Ο τεράστιος κρατήρας, το οστικό κύμα που ξεπέρασε ολόκληρο λόφο, το μέγεθος και το είδος των ζημιών στον σταθμό Βασιλικού που μοιάζει βομβαρδισμένος, ο εξαφανισμός των κοντέινερ, προκαλούν ερωτηματικά για το είδος των εκρηκτικών που ήταν αποθηκευμένα στη βάση – σίγουρα δεν ήταν ακίνδυνη, ακατέργαστη πρώτη ύλη, όπως έλεγε ο υπουργός το 2009.

Ανήσυχοι στρατιωτικοί διέταξαν έρευνα που θα γίνει την Τετάρτη (13/07) ώστε να διαπιστωθεί αν έχει ελευθερωθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο και έχει μολύνει το έδαφος και το υπέδαφος.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ-1, τις ανησυχίες ενισχύουν τρία στοιχεία:
- Μόνο σε 17 από τα 98 κοντέινερ υπήρχε πυρίτιδα.

- Κανένας από τους 11 ειδικούς πυροτεχνουργούς δεν τα έχει ανοίξει – άρα αν κάποιος είδε το περιεχόμενο δεν ήταν ειδικός.

- Το τηλεγράφημα του Wikileaks που φέρει υπογραφή της Χίλαρι Κλίντον και σημειώνει πως τα κοντέινερ περιείχαν ισχυρά εκρηκτικά (αντιαρματικά), γομώσεις και σφαίρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα «ισχυρά εκρηκτικά» που περιγράφουν τα Wikileaks φέρουν κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου καθώς είναι διατρητικά, δηλαδή τρυπούν χάλυβα (ατσάλι). Πρόκειται για όπλα που χρησιμοποίησαν οι Αμερικάνοι στους δυο πολέμους στο Ιράκ και στη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: