Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ας τα πουν, να τελειώνουμε


«Είναι πολύπλοκο θέμα το οικονομικό, το οποίο μπορεί να εξηγηθεί μόνο με εξειδικευμένη ανάλυση. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται», είπε ο Θεόδωρος Καυκαρίδης στο ΣΠΟΡ FM, ενώ ο Παύλος Χρυσάνθου, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, είπε πως το χρέος της Ομόνοιας είναι 17 εκατ. ευρώ και όχι 24,8 εκατ. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι απορίες μας για το οικονομικό παρέμειναν αναπάντητες και η σύγχυση συνεχίζει να υπάρχει, αφού κανείς δεν μιλά ξεκάθαρα.

Στην «Κ» επιχειρήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα το οικονομικό της Ομόνοιας –ως εφημερίδα που έχει στόχο την ανάλυση και την πλήρη επεξήγηση της επικαιρότητας– όμως από τη στιγμή που τα νούμερα που γράφαμε ήταν κατά προσέγγιση, ήταν λογικό να πέφτουμε έξω κάποιες φορές. Και από τη στιγμή που δεν εξηγείται η πολυπλοκότητα του οικονομικού θέματος, τότε δεν πρέπει να αναμένεται από τα ΜΜΕ να είναι σωστά σε όλα τα νούμερα που γράφουν, ούτε πρέπει να περιμένουν απ’ αυτά να αγνοήσουν το θέμα, απλά επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο balance sheet.

Καταλαβαίνουμε τη θέση της Ομόνοιας ότι ο οικονομικός απολογισμός αφορά τα μέλη, όμως η άποψη του γράφοντος είναι πως το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να εγκαταλειφθεί η μυστικοπάθεια, να βγουν ξεκάθαρα από το «τριφύλλι» και να μιλήσουν για τα οικονομικά. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό θα βοηθήσει τους δημοσιογράφους να μη γράφουν τα οικονομικά δεδομένα στο… περίπου, θα ενισχύσει την προσπάθεια εξωστρέφειας που γίνεται στην Ομόνοια.

Δεν είναι κρατικό μυστικό, αλλά όλη η Κύπρος ξέρει ότι η Ομόνοια ξόδεψε τα τελευταία τρία χρόνια πολύ περισσότερα απ’ όσα ήταν τα έσοδά της και γι’ αυτό το γεγονός ήδη της έγινε κριτική, αλλά και αυτοκριτική (βλ. σημαντική μείωση στο μπάτζετ). Έτσι χρειάζεται να πέσει φως στα οικονομικά της Ομόνοιας για αρκετούς λόγους: Επειδή είναι το σημαντικότερο θέμα της αθλητικής ειδησεογραφίας και ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται σωστά. Επειδή έτσι κι αλλιώς ο Τύπος αποκαλύπτει όλα τα οικονομικά δεδομένα (όπως χρέος, μπάτζετ, ελλείμματα, μισθούς παικτών και προπονητών), άρα γιατί να τα κρύβουν; Και επειδή το 30% των φιλάθλων της Κύπρου υποστηρίζει το «τριφύλλι» (έρευνα «Κ», 22/11/2009), έτσι αφορά πολύ κόσμο και όχι μόνο τα χίλια μέλη.

Υ.Γ. Συχνά ακούμε τη φράση «γιατί δεν γράφετε τα ίδια για τους απέναντι;». Το αντίπαλον δέος, σε αυτή την περίπτωση ο ΑΠΟΕΛ, είναι εταιρεία και τα οικονομικά δεδομένα βρίσκονται στη διάθεση των μετόχων, μεταξύ των οποίων είναι και δημοσιογράφοι.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Δεν υπάρχουν σχόλια: