Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αδυνατούν να τοποθετηθούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΚ στα όσα τους καταλογίζει ο πρόεδρος



Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ. αδυνατούν να τοποθετηθούν στα όσα τους καταλογίζει ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, Αντώνης Μακρίδης.

Σε επιστολή τους, διατυπώνουν την ακόλουθη θέση: «Δεν είναι πρόθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να απαντήσουν σε όσα ο συνάδελφος αναφέρει στη μακροσκελή ανακοίνωσή του, παρ’ όλο που πολλά σημεία παρουσιάζονται όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται...». Άστοχη τοποθέτηση γιατί τα όσα υποστηρίζει ο Αντώνης Μακρίδης, στηρίζονται σε γραπτές αναφορές. Γι’ αυτό και στην χθεσινή μακροσκελή του επιστολή χρησιμοποιεί αναφορές εντός εισαγωγικών... Με απλά λόγια, τα όσα καταγράφει, τεκμηριώνονται. Υπάρχουν έγγραφα και πρακτικά συνεδριάσεων.

Για να μην μακρηγορούμε, δίνουν την εντύπωση ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν κι απαντούν με γενικότητες και αοριστολογίες.


Και πριν παραθέσουμε την άποψή τους, να κάνουμε δυο διευκρινίσεις:

1) Δεν είναι όλα τα μέλη του Δ.Σ. που προσυπέγραψαν την ανακοίνωση. Ο Γιώργος Θεοδούλου, δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο.

2) Τα υπό αναφορά μέλη του Δ.Σ., στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου υπέβαλαν υποψηφιότητα για το Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ. με την προοπτική ότι θα εκλεγεί άλλο άτομο στην προεδρία. Η εκλογή στο κορυφαίο διοικητικό πόστο του Αντώνη Μακρίδη (συγκέντρωσε το 64% των ψήφων), τους άλλαξε τα σχέδια. Το θέμα είναι ότι, δυστυχώς για τους δημοσιογράφους, «κόλλησαν» εκεί και γι’ αυτό τα έχουμε αυτά. Αντί να ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά μας ζητήματα, το μυαλό τους είναι στους ρόλους του νυν προέδρου και του επίτιμου...

Ιδού και η τοποθέτησή τους: «Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, σε σύσκεψη στα γραφεία της ΕΣΚ, ομόφωνα εξέφρασαν τη θλίψη τους για την ενέργεια του φίλου προέδρου της οργάνωσής μας Αντώνη Μακρίδη να δημοσιοποιήσει θέματα, τα οποία συζητήθηκαν σε συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του φίλου προέδρου μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη, γιατί είχαμε αποφασίσει να μην υπάρξει διαρροή της, προκειμένου να δοθεί στα μέλη ο χρόνος να τη μελετήσουν και να συζητήσουν μαζί το περιεχόμενό της. Ωστόσο, αμέσως μετά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου η ανακοίνωση στάληκε ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη της ΕΣΚ.

Δεν είναι πρόθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να απαντήσουν σε όσα ο συνάδελφος αναφέρει στη μακροσκελή ανακοίνωσή του, παρ’ όλο που πολλά σημεία παρουσιάζονται όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται ή είναι ανακριβή. Απλώς επιθυμούν να επισημάνουν και να τονίσουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία, η οποία είναι η βάση της δημοκρατίας και στην οποία όλοι οφείλουν να πειθαρχούν.

Ο φίλος πρόεδρος Αντώνης Μακρίδης ζητά να προσφύγουμε στις κάλπες. Το ερώτημα που θέτουμε είναι: Ο ίδιος παρουσιάζεται να έχει πρόβλημα με την ολότητα σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τι θα γίνει σε περίπτωση που επανεκλεγούν τα ίδια μέλη; Θα προσφύγουμε και πάλι σε νέες εκλογές;

Ο φίλος πρόεδρος της ΕΣΚ ζητά σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης. Δηλώνουμε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ενημερώσουμε τα μέλη μας σε μια γενική συνέλευση και να παραθέσουμε οποιαδήποτε στοιχεία ζητηθούν. Και αυτό γιατί τα πραγματικά γεγονότα δεν είναι όπως τα περιγράφει ο ίδιος στην επιστολή του.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας γιατί ο συνάδελφος πρόεδρος στην επιστολή του μηδενίζει στην ουσία το τεράστιο έργο που διαχρονικά επιτέλεσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και απερίφραστα εκφράζουμε την πλήρη εκτίμηση και εμπιστοσύνη μας προς το πρόσωπό του. Επισημαίνουμε ότι ο Ανδρέας Καννάουρος ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος από τη Γενική Συνέλευση ύστερα από εισήγηση και του Αντώνη Μακρίδη και του ανατέθηκε η διαχείριση των δύο μεγάλων έργων της Ένωσης, δηλαδή της Δημοσιογραφικής Εστίας και του Δημοσιογραφικού Χωριού, με απόφαση του νυν Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΚ ανάλωσε τη ζωή του για την προώθηση των δύο αυτών έργων και μεριμνά ακόμη για την οικονομική βιωσιμότητά τους. Γι’ αυτό μας προκαλούν κατάπληξη οι υπαινιγμοί για κατασπατάληση χρημάτων ή ανοχή σπατάλης από τα μέλη του Δ.Σ., τους οποίους θεωρούμε το λιγότερο προσβλητικούς.

Επί του σημείου αυτού αναφέρουμε ότι ο συνάδελφος πρόεδρος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ανάθεση καθηκόντων διαχειριστή στον κ. Καννάουρο και έντονα αντέδρασε στην αξιοποίηση της εμπειρίας και των γνώσεών του σε πλείστα όλα θέματα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις αρμοδιότητές του στο επίπεδο εργασίας παιδιού για θελήματα. Επίσης αναφέρουμε  ότι η μόνη «μεγάλη αγορά» που έγινε αφορούσε πέντε τηλεοράσεις για το Δημοσιογραφικό Χωριό, η οποία μάλιστα έγινε ύστερα από μακρές διαβουλεύσεις και με βάση προσφορές.

Περαιτέρω, μας προκαλεί έκπληξη η αντίθεση στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων για λόγους σύντμησης των διαδικασιών και επιτάχυνσης στη λήψη αποφάσεων.

Απευθύνουμε έκκληση στο φίλο πρόεδρο Αντώνη Μακρίδη, στα πλαίσια της συναίνεσης, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του πάντοτε στα πλαίσια της δημοκρατίας και των προνοιών του καταστατικού, σεβόμενος τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Εμείς, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά και μόνο γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και ενός εκάστου των μελών της. Ο δημοσιογραφικός κλάδος αντιμετωπίζει σήμερα πάρα πολλά προβλήματα και προκλήσεις, που  χρήζουν προσοχής και αντιμετώπισης. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί η μέριμνα του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ, χωρίς τάσεις εσωστρέφειας και προκατάληψης.

Λένια Καρατζιά, Αντιπρόεδρος
Μαρία Φράγκου, Γενική Γραμματέας
Χρίστος Γεωργίου, Ταμίας
Ζωή Τηλεγράφου, Μέλος
Κωστάκης Πούλλος, Μέλος
Χριστόφορος Παπαστυλιανού, Μέλος
Χρίστος Χριστοφίδης, Μέλος
Πέτρος Πετρίδης, Αναπληρωματικό Μέλος
Χρήστος Μαυρής, Αναπληρωματικό Μέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: