Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Οργάνωση της πλάκας


Το ότι το ατύχημα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» θα μπορούσε να αποφευχθεί και το ότι υπάρχουν άτομα με βαριές ευθύνες για το θάνατο 12 στρατιωτών-πυροσβεστών, δεν το αρνείται κανείς.

Όμως, θα επικεντρωθώ στην επόμενη μέρα του ατυχήματος, που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και συγκεκριμένα στον τρόπος που το κράτος και οι πολίτες αντιμετωπίζουν τη νέα πραγματικότητα. Η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό έφερε απότομα σημαντικές αλλαγές και ανάγκες, με τον κόσμο να δείχνει πως αντέχει χωρίς κλιματιστικό και ηλεκτρικό ρεύμα. Την ίδια στιγμή βέβαια αποκαλύπτεται η γύμνια των κρατικών υπηρεσιών.

Από το πρωί της Δευτέρας (11/07) η Κύπρος βρίσκεται σε χάος. Οι κρατικές υπηρεσίες, ακόμη και 24 ώρες μετά, δεν ενημέρωσαν ακόμη τον κόσμο ακριβώς για το πότε και για το πόσο διάστημα θα διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε περιοχή, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές πρόγραμμα διακοπής της ροής του νερού.

Με το ρεύμα να κόβεται και να επιστρέφει χωρίς να ανακοινώνεται, επιχειρήσεις βασανίζονται άδικα, αφού χάνουν πελατεία και εμπορεύματα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να οργανώσουν ανάλογα τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να χάνονται εργατοώρες, ενώ τα φανάρια στους δρόμους δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρακαρίσματα σχεδόν σε κάθε κόμβο.

Αν υπήρχε η στοιχειώδης οργάνωση, το τελευταίο θα αποφευγόταν από την τοποθέτηση τροχονόμων σε κομβικά σημεία, όμως η ίδια η αστυνομία, όπως είπε ο διευθυντής τροχαίας Δημήτρης Δημητρίου στην «Καθημερινή», λέει πως δεν έχει καν ενημέρωση για το πότε και πού κόβεται το ρεύμα, αλλά μεταβαίνουν στα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, μόνο αφού ενημερώσουν οι πολίτες!

Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε μια μέρα μετά τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών να δηλώνουν σε ΜΜΕ πως νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από τις κρατικές υπηρεσίες, κάτι που φανερώνει περισσότερη αδυναμία στη σωστή αντιμετώπιση των κρίσεων.

Είναι από τέτοιες καταστάσεις που αποκαλύπτεται το «φορτίο» που μπορεί να σηκώσει η κάθε χώρα μετά από γενικές καταστροφές και γίνεται φανερό, μετά το ατύχημα στο Μαρί, πως η Κύπρος υστερεί πολύ.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Δεν υπάρχουν σχόλια: