Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Από τα κρεβατάκια θαλάσσης, στον Ερμή Αραδίππου ο Ίλιαν Κιριάκοφ

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο με ιστορίες αδικίας. Άνθρωποι που έλαμψαν με την παρουσία τους στα γήπεδα, είδαν τους όρους να αντιστρέφονται και τη στρογγυλή θεά να τους κλοτσάει μετά την αφυπηρέτηση τους...

* Τα λεφτά που μάζεψαν στην καριέρα τους, επενδύθηκαν με λάθος τρόπο και εξανεμίστηκαν... Την ίδια στιγμή είδαν το ποδόσφαιρο να τους γυρίζει προκλητικά την πλάτη. Έχουν γραφτεί πολλά από ειδικούς για το θέμα, που έβλεπαν μεγάλους αστέρες των γηπέδων να μην μπορούν να σταθούν στην κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής τους καριέρας.

* Όλα αυτά μας ήρθαν στο μυαλό, με το άκουσμα της ευχάριστης είδησης ότι ο Ερμής Αραδίππου προσέλαβε τον Ίλιαν Κιριάκοφ, έναν άνθρωπο που άφησε τη σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν είχε την ανάλογη πορεία ως παλαίμαχος. Κι ευτυχώς που βρέθηκαν οι Αραδιπιώτες να αξιοποιήσουν τις γνώσεις του στο ποδόσφαιρο, γιατί κάποιοι τον ξέχασαν εντελώς.

* Θυμάμαι πέρσι την αρνητική έκπληξη που μου επεφύλασσε ο συνάδελφος Βάσος Βάσου, σε μια συζήτηση που είχαμε. Όπως με είχε ενημερώσει πριν από έναν χρόνο, «ανακάλυψε» τον Βούλγαρο πρώην άσο σε παραλία της Λάρνακας. Ο τελευταίος, δούλευε εκεί μαζεύοντας κρεβατάκια...

* Πάμε να θυμηθούμε τι γράφαμε στις 22 Ιουλίου του 2010:
«’Χάλαστηκα’ όταν άκουσα ότι ο Ίλιαν Κιριάκοφ δεν τα κατάφερε τόσο καλά επαγγελματικά...
Ο Βάσος, καλός συνάδελφος και φίλος, με ενημέρωσε ότι ο πρώην αστέρας της Εθνικής Βουλγαρίας δουλεύει σε παραλία της Λάρνακας, μαζεύοντας κρεβατάκια...
‘Αυτό είναι σίγουρο; Είσαι βέβαιος;’ τον ρώτησα με δυσπιστία. Βλέπετε, αδυνατούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι ο παίκτης που μας εντυπωσίαζε με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες κατά τη δεκαετία του ΄90, δουλεύει ως υπάλληλος σε τουριστική επιχείρηση.
‘Είναι επιβεβαιωμένο 100%. Τον είδαν και φίλοι μου, οι οποίοι τον ήξεραν από τον καιρό που έπαιζε στην Ανόρθωση και του μίλησαν. Είχε βγάλει λεφτά ως ποδοσφαιριστής και είχε κάνει κάποιες επενδύσεις, οι οποίες όμως δεν πήγαν τόσο καλά...’, μου απάντησε ο Βάσος.
Για όσους δεν θυμάστε τον Κιριάκοφ ή δεν τον ζήσατε, θήτευσε στην Ανόρθωση για μια σεζόν (1995-96: 19 αγώνες, 8 γκολ), ‘μάγεψε’ και πήρε μεταγραφή για τη Σκοτία (Αμπερντίν). Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση τότε, ήταν πόσο γρήγορα κέρδισε την αγάπη των οπαδών της ‘Κυρίας’. Και δεν τον είχαν βάλει στις καρδιές τους μόνο για τις ικανότητές του στο γήπεδο, αλλά και για το χαρακτήρα του.
Ο μικρός αυτός ‘γίγαντας’ (μόλις 1,65 μ. το ύψος του), ήταν από τους παίκτες που... μιλούσαν με την μπάλα. Αυτό καταμαρτυρεί και το βιογραφικό του. Έπαιξε σε έξι παιχνίδια του Μουντιάλ του 1994, όταν η Βουλγαρία κατέλαβε την ιδιαίτερα τιμητική 4η θέση. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, είχε 53 συμμετοχές και 5 γκολ, σε μια εποχή που η παρέα του Στόιτσκοφ προκαλούσε παγκόσμια αίσθηση με την παρουσία της στο γήπεδο.
Γι΄ αυτό, λοιπόν, δεν μπορούσα να δεχθώ τόσο εύκολα ότι ο Κιριάκοφ δεν είχε ανάλογη της ποδοσφαιρικής του αξίας, πορεία στη ζωή του.
Και προς Θεού, δεν λέμε ότι είναι κακό να δουλεύεις ως υπάλληλος σε επιχείρηση με κρεβατάκια της θάλασσας. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Απλώς είμαστε σίγουροι ότι ένας άνθρωπος με τέτοιο ποδοσφαιρικό ιστορικό, μπορεί σίγουρα να προσφέρει πολλά στο άθλημα. Ας το έχουν υπόψη τους οι άνθρωποι του κυπριακού ποδοσφαίρου...»


* Ευτυχώς οι καλοί δεν χάνονται...

Φάνης Μακρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: