Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η πολιτική (του κω...) για την αξιοποίηση του νερού

Όσοι περνούν καθημερινά από την «Κυριάκου Μάτση» στον Άγιο Δομέτιο σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο. Από ένα μεγάλο οικοδομικό έργο αντλούνται απίστευτα τεράστιες ποσότητες νερού και καταλήγουν σε οχετό όμβριων υδάτων… Το «φαινόμενο» έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα!

Χθες, λοιπόν, ο γράφων δεν άντεξε (ήταν και οι πιέσεις από τις... μεγάλες δυνάμεις για διερεύνηση του ζητήματος) και έκανε μια επιτόπου εξέταση. Και για να μην μακρηγορούμε, ο ευγενέστατος και πρόθυμος να μας εξηγήσει την κατάσταση επιστάτης του έργου, μας έκανε μια σύντομη ενημέρωση για το όλο θέμα. Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από τα όσα μας είπε: «Καταρχάς η περιοχή είναι γεμάτη νερό. Υπάρχει ακόμα και άνθρωπος που το αντλεί από διάτρηση, το συγκεντρώνει σε ένα ντεπόζιτο και το πουλάει. Από την πρώτη στιγμή που βρήκαμε νερό ειδοποιήσαμε το Δημαρχείο και την Υδατοπρομήθεια. Από το Δημαρχείο, αν και σκεφτήκαμε ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το νερό για τις ανάγκες του Δήμου (σ.σ. ποτίσματα κτλ), δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Η Υδατοπρομήθεια, από την άλλη, μάς είπε να διοχετεύουμε το νερό στον οχετό των όμβριων υδάτων. Κι αυτό κάνουμε... Μέχρι τώρα πολλοί έχουν κάνει καταγγελία για το φαινόμενο. Νομίζουν πως το σπαταλούμε, αλλά δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Έχουμε κάνει τέσσερις διατρήσεις και ακόμα και οι τουρμπίνες μας έσπασαν. Τόσο μεγάλες είναι οι ποσότητες. Κι εμείς θα θέλαμε να αξιοποιείται τόσο νερό. Τι να κάνουμε όμως; Ειδοποιήσαμε τις τοπικές και κρατικές αρχές. Πρόσφατα, λειτουργός του κράτους μας επισκέφτηκε μετά από καταγγελίες που έγιναν. Του εξηγήσαμε πώς έχει η κατάσταση και αντιλήφθηκε πλήρως τη θέση μας».

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι σαφές: Η πολιτική της Πολιτείας για αξιοποίηση των υπόγειων ρευμάτων (που δεν θα είχε μεγάλο κόστος) είναι ανύπαρκτη. Και θα το θυμηθούμε όλοι πάλι, όταν αρχίσουν οι μαζικές διακοπές του νερού...

Φάνης Μακρίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: