Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Να γιατί δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε



Είναι στα αλήθεια τόσο καλή η κλήρωση για την Κύπρο στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μας τύχαιναν και πολύ χειρότερες κληρώσεις (π.χ. πιθανός όμιλος με βάση τα γκρουπ δυναμικότητας θα μπορούσε να ήταν Ισπανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισλανδία), όμως οι αντίπαλοι που τελικά μας έτυχαν, δηλαδή Νορβηγία, Σλοβενία, Ελβετία, Αλβανία και Ισλανδία, δεν δίνουν δικαιώματα για πανηγυρισμούς, όπως συμβαίνει στον Τύπο εδώ και μέρες.

Για μια σειρά από λόγους, η Εθνική Κύπρου δεν είναι ούτε φαβορί να προκριθεί στο Μουντιάλ (για πρώτη φορά στην ιστορία της), ούτε πρόκειται η ομάδα μας να έχει εύκολο ή έστω βατό έργο, όπως μερικοί πιστεύουν. Πέρα από το ότι όποτε βάζουμε ψηλά τον πήχη τρώμε τα μούτρα μας, όπως έγινε στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010 και του Euro 2012, να γιατί η Κύπρος δεν πρέπει να πανηγυρίζει για την κλήρωση των προκριματικών:

- Μέχρι το φθινόπωρο του 2012 το national pool του Νίκου Νιόπλια θα είναι ακόμη πιο φτωχό, αφού κάτω των 29 χρονών θα είναι μόνο οι Μερκής, Παύλου, Αβραάμ, Τζέισον, Χριστοφή, Εφραίμ και Μυτίδης. Το πρόβλημα στελέχωσης της Εθνικής δεν είναι πλέον μελλοντικό θέμα. Είναι εδώ.

- Οι αντίπαλοί μας είναι καλύτεροι από μας. Το λέει αυτό η κατάταξη της FIFA, η προϊστορία μας μαζί τους, οι πρόσφατες παρουσίες τους σε τελικά μεγάλων διοργανώσεων. Και καμιά από τις πέντε αντιπάλους δεν είναι του χεριού μας, για να έχουμε σίγουρα τουλάχιστον έξι βαθμούς.

- Η Ισλανδία είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να μας τύχει από το τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας, όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο και Μάλτα. Ακόμη χειρότερη και από την Ουαλία που ήταν επίσης στο συγκεκριμένο γκρουπ. Να μην ξεχνάμε ότι μέσα σε ένα 12άμηνο (Μάρτιος 2010 – Μάρτιος 2011) υποδεχτήκαμε την Ισλανδία δύο φορές στην Κύπρο και δεν σκοράραμε ούτε ένα γκολ.

- Η Εθνική είναι ασταθής ομάδα. Πάμε και φέρνουμε 4-4 εκτός με την Πορτογαλία και ένα μήνα μετά, σε ένα γεμάτο και ενθουσιώδες «Αντώνης Παπαδόπουλος», καταφέρνουμε και βρισκόμαστε πίσω στο σκορ με 2-0 στο ημίχρονο με τη Νορβηγία. Ομάδες του ύψους και του βάθους δεν πρόκειται να πάνε στην Βραζιλία το καλοκαίρι του 2014 και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε άμεσα.

Το έγραψα και παλαιότερα πως η αλλαγή προπονητή ήταν επιβεβλημένη για να αλλάξει πρόσωπο η Εθνική και μόνο αν ο Νίκος Νιόπλιας φέρει το απαραίτητο λίφτινγκ, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο από την προτελευταία θέση στον όμιλο των προκριματικών.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Δεν υπάρχουν σχόλια: