Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Φωνές με ημερομηνία λήξης

Από μόνο του, το γεγονός ότι το θέμα των φακέλων της UEFA ανέβηκε ξανά στην επιφάνεια ένα χρόνο μετά που «κόλλησε» η έρευνα της Αστυνομίας και χωρίς να υπάρχουν νέες ενδείξεις στην υπόθεση, μας έκανε να αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Αστυνομία δεν κατάφερε στα μέσα του 2010 να στοιχειοθετήσει τις αναφορές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας περί ύποπτων αγώνων, οι αναφορές του θέματος στον Τύπο κατέληξαν να είναι σποραδικές τους τελευταίους μήνες, ο χρόνος κυλούσε και, ξαφνικά, ξανά στην επικαιρότητα οι φάκελοι.

Ρώτησα την περασμένη εβδομάδα τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωνά Νικολάου, αν πιστεύει πως το θέμα των ύποπτων αγώνων στην Κύπρο ξανανοίχτηκε λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα ή αν είναι λόγω νέων στοιχείων. Ο ίδιος μου απάντησε πως το θέμα ξανανοίχτηκε «λόγω των φωνών που βάλαμε εμείς» και εννοούσε την πολιτική του παράταξη.

Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του κ. Νικολάου και των υπόλοιπων πολιτικών και ποδοσφαιρικών παραγόντων που έβγαλαν ουσιαστικά το θέμα από τη ναφθαλίνη, όμως το γεγονός ότι, μερικές μέρες μετά, το θέμα απλά εγκαταλείφθηκε, μου δίνει την εντύπωση ότι οι συγκεκριμένες φωνές ήταν απλά για λόγους εντυπωσιασμού. Μακάρι αυτό να μην ισχύει και αυτή τη στιγμή να γίνονται, χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για την εξεύρεση άκρης στο θέμα. Όμως, γνωρίζοντας την κυπριακή παράδοση, υποθέτω πως η σιωπή που έπεσε στο θέμα υποδηλώνει πως πάμε γι’ άλλο ένα αδιέξοδο.

Μερικά από τα ΜΜΕ δείχνουν πρόθεση να κρατήσουν το θέμα στην επικαιρότητα, ενώ η UEFA λέει πως είναι έτοιμη να βοηθήσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Εμείς θα θέλαμε να δούμε και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, είτε είναι στη Βουλή, είτε στην κυβέρνηση, να εμμένουν στην υπόθεση, να συνεχίσουν να πιέζουν για απαντήσεις και να μην προχωρήσουν στο επόμενο θέμα της πολιτικής-κοινωνικής ατζέντας όταν το ενδιαφέρον για τους φακέλους ξεφουσκώσει. Μόνο έτσι θα πειστούμε ότι οι φωνές της περασμένης εβδομάδας και οι τηλεοπτικές-ραδιοφωνικές αντιπαραθέσεις δεν ήταν απλά για το θεαθήναι, αλλά γιατί πραγματικά υπήρξε ενδιαφέρον για εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Δεν υπάρχουν σχόλια: