Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ακίνδυνο το φορτίο του Monchegorsk



Διαβάστε είδηση από το ΚΥΠΕ στις 13 Φεβρουαρίου του 2009...

13 Φεβρουαρίου 2009

Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το υλικό το οποίο βρισκόταν στο υπό κυπριακή σημαία πλοίο Monchegorsk είναι απολύτως ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Ανέφερε ακόμα ότι το υλικό βρίσκεται σε περισσότερα από 90 εμπορευματοκιβώτια και σημείωσε πως το υλικό αυτό είναι πρώτη ύλη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών.

Σε δηλώσεις στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου μεταφέρθηκαν με φορτηγά αυτοκίνητα τα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν το στρατιωτικό υλικό από το πλοίο Monchegorsk, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την εκφόρτωση του πλοίου και φύλαξη του υλικού στη ναυτική βάση. Το υλικό είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, η διαδικασία από πλευράς εκφόρτωσης και μεταφοράς του υλικού στη ναυτική βάση κυλά ομαλά και επομένως όλα βαίνουν καλώς».

Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκφόρτωσης, ο Υπουργός απάντησε πως «ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η όλη δουλειά με το φως της ημέρας. Εάν μας πάρει λίγο παραπάνω δεν χάθηκε ο κόσμος» και πρόσθεσε πως «έχουμε και τη δυνατότητα και τη θέληση να ολοκληρώσουμε το έργο σήμερα».

Ερωτηθείς τι θα γίνει τελικά το υλικό, ο κ Παπακώστας απάντησε πως αυτό «βρίσκεται μέσα στα φορτία, είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και θα τοποθετηθεί εδώ στη ναυτική βάση και θα υπάρξει και φύλαξη».

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα φυλάγεται το υλικό, απάντησε πως «αυτό είναι άγνωστο. Δεν γνωρίζουμε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες και περιστάσεις θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή» του όλου σκεπτικού.

Πρώτη ύλη για πυρομαχικά
Ερωτηθείς τι είναι τελικά αυτό το υλικό, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως αυτό που μπορεί να πει είναι πως «το υλικό είναι ασφαλές. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» επανέλαβε, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον το υλικό είναι επικίνδυνο απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «όχι, όχι, δεν είναι επικίνδυνο και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας». Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να πει «ακριβώς τι υλικό είναι. Το υλικό αυτό θα μπορούσε κανονικά να χρησιμοποιηθεί όταν θα υπήρχε για παράδειγμα εργοστάσιο ώστε από την πρώτη ύλη ας την πούμε, είναι πρώτη ύλη, να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν πυρομαχικά».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Παπακώστας είπε πως «δεν υπάρχουν όπλα, απλά υπάρχει υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών».

Ερωτηθείς εάν το υλικό θα επιθεωρηθεί από ξένους ειδικούς, ο Υπουργός απάντησε «μπορεί ναι μπορεί όχι. Αυτό θα το δούμε στην πορεία». Πρόσθεσε ακόμα ότι το υλικό «έχει κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για πόσα εμπορευματοκιβώτια μιλούμε και για πόσους τόνους υλικού, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε πως πρόκειται για «περίπου 90 ίσως και περισσότερα εμπορευματοκιβώτια» και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς το βάρος του.
«Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ούτε πόσα εμπορευματοκιβώτια είναι, αλλά ούτε και το βάρος. Εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο, το οποίο όπως έχω πει είναι ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», είπε και εξήγησε πως «θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένους τόπους χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος».

Σε ερώτηση εάν υπήρξε επαφή της Κυπριακής Δημοκρατίας με το διεθνή παράγοντα και ειδικά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του πλοίου Monchegorsk, ο Υπουργός απάντησε πως «εμείς ακολουθήσαμε ακριβώς την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από κει και πέρα η κατάσχεση και φύλαξη ήταν έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως «οπωσδήποτε υπήρχε και συνεννόηση και με τα αρμόδια όργανα Συμβούλιο Ασφαλείας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα επιθεωρηθεί το υλικό από ειδικούς, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό θα εξαρτηθεί στη πορεία» είπε.
Σε ερώτηση εάν το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Φρουρά απάντησε πως «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, ούτε μπορώ να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω».

2 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Είτε που μας είπαν ψέματα, είτε που είναι τόσο άσχετοι που όντως δεν είχαν ιδέα. Ποιό είναι άραγε χειρότερο; Σε κάθε περίπτωση, τόσο ανεύθυνοι, να παραλάβουν 98 ωρολογιακές πυριτιδαποθήκες και να τις αφήσουν στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Μήπως να αισθανθούμε και... τυχεροί που τα πυρομαχικά δεν ήταν εμπλουτισμένα και με ραδιενεργό υλικό; Αν δεν μας περιμένει καμιά άλλη έκπληξη δηλαδή...

Κρίμα για τις μάνες, τις συζύγους, τα παιδιά που κλαιν ήρωες :(