Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ατιμώρητο ντόπινγκ! Πού; Στην Κύπρο ασφαλώς!

Αναδημοσιεύουμε είδηση-σοκ για το ντόπινγκ, του διευθυντή σύνταξης του «ΠΟΛΙΤΗ», Δημήτρη Δημητρίου...

Απίστευτο, αλλά αληθινό. Εδώ και δυο χρόνια, κανένας από τους 15 ή και 20 ακόμα αθλητές που ανιχνεύθηκαν με απαγορευμένες ουσίες σε ελέγχους ντόπινγκ από την Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ δεν τιμωρήθηκε. Ούτε καν πέρασε από δικαστικές διαδικασίες!

Αιτία για να βγει στη φόρα αυτή η είδηση που συνιστά σκάνδαλο, ήταν η αποκάλυψη του προέδρου της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ότι δυο ποδοσφαιριστές που ανιχνεύθηκαν θετικοί πριν ενάμιση χρόνο συνεχίζουν να παίζουν κανονικά ποδόσφαιρο, χωρίς να τους επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή.

Ψάχνοντας το θέμα, ανακαλύψαμε και αποκαλύπτουμε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αντιντόπινγκ Κύπρου, το οποίο συστάθηκε με βάση το νόμο του 2009 (διεθνής σύμβαση), για κάποιους λόγους δεν λειτούργησε, και βέβαια δεν λειτούργησε ούτε και το δευτεροβάθμιο όργανο που συστάθηκε την ίδια περίοδο. Ο λόγος της μη λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, παραμένει άγνωστος, αλλά προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τις ευθύνες της ίδιας της πολιτείας...

Πριν τη σύσταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ ενημέρωνε για τα κρούσματα τις αρμόδιες ομοσπονδίες οι οποίες και παρέπεμπαν τα θέματα στις Δικαστικές τους επιτροπές, που με τη σειρά τους επέβαλλαν τις ανάλογες ποινές. Όμως, επαναλαμβάνουμε, από τότε που δημιουργήθηκε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, οι ομοσπονδίες δεν λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση και δεν παραπέμπουν τα κρούσματα ντόπινγκ στις Δικαστικές τους Επιτροπές.

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων από την ημερομηνία που συστάθηκε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, απλώς και μόνο αναφέρουμε τον αριθμό 15, τον οποίο αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ, Μιχάλης Πέτρου, ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, τον περασμένο Απρίλη. Από τότε μέχρι σήμερα, τα κρούσματα μάλλον έχουν αυξηθεί, και όμως, παραμένουν ατιμώρητα.

Δημήτρης Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: